ВДС: Посете Друштву МНРО Нови Београд и Дому “Дринка Павловић”

ВДС: Посете Друштву МНРО Нови Београд и Дому “Дринка Павловић”
ВДС: Посете Друштву МНРО Нови Београд и Дому “Дринка Павловић”
ВДС: Посете Друштву МНРО Нови Београд и Дому “Дринка Павловић”
ВДС: Посете Друштву МНРО Нови Београд и Дому “Дринка Павловић”

Милосрдна секција ВДС-а на прослави Светог Саве у Друштву за помоћ ментално недовољно развијеним особама Нови Београд

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке одазвали су се позиву Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама Нови Београд да буду њихови гости и да заједно прославе Светог Саву, славу  Друштва. Због тога су 27. јануара 2013. године присуствовали светој Литургији у храму светог Георгија на Бежанији, током које су се чланови Друштва који похађају веронауку и причестили. Црква светог Георгија је била препуна, било је свечано и радосно, осетило се да је свети Сава свима у срцу.

Радост богослужења и празника пренела се међу свечаре у просторијама Друштва, где је јереј Владимир Левићанин уз саслуживање ђакона Желимира Продановића преломио славски колач и благословио присутне. Чланови Друштва су затим извели свој програм, прво рецитал о животу Светог Саве, а после и стихове о васкрсењу распетог Косова. Уследио је поучни скеч и коло.

Програм је припремљен великим трудом вероучитељице Дубравке Рапајић и самих учесника који су упркос ограничених могућности припремили и извели своје улоге у програму. Они су показали да за оне који воле Светог Саву и желе да га прослављају, не постоје препреке и тако се на свој начин одазвали позиву „Појте му, Срби, песму и утројте”.

Милосрдна секција ВДС-а је, поред поклон пакетића које је донела на славу, повела и госте, чланове црквеног хора храма светог Трифуна из Малог Мокрог Луга. Они су с великом љубављу, одмах после свете Литургије, дошли из своје цркве и све задивили појањем духовних и старих народних песама.

Председница Друштва гђа Рада Божиновски обратила се: - Драги моји гости, драго ми је што сте дошли и усрећили нашу децу. Срећна сам због њих, они ми дају снагу да истрајем. Гђа Божиновски је рекла да су ова деца пуно научила о вери од како већ две године имају веронауку и редовно иду у цркву. Нагласила је да у активностима Друштва има подршку стручног тима, родитеља, волонтера, Верског добротворног старатељства и, посебно, Дефектолошког факултета.

Светосавском химном коју су сложно отпевали сви присутни завршио се свечани део. Уследило је међусобно дружење чланова Друштва и послужење које су припремили љубазни домаћини. Сви који су се окупили на Савиндан у Друштву били су сабрани љубављу и, верујемо, благословом светог Саве. Химна „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави” је зато отпевана на најлепши начин с вером и надом да и данас, као што је то чинио кроз векове, „Свети Сава Србе воли и за њих се Богу моли”.

Савиндан у Дому за смештај деце без родитељског старања
“Дринка Павловић”

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке са јерејем Владимиром Марковићем посетили су на Савиндан Дом „Дринка Павловић” при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Београда. У Дому је све било припремљено да се обележи Свети Сава, слава Центра и домова у његовом саставу. Јереј Владимир Марковић је прeломио славски колач уз учествовање деце у окретању колача и честитао славу осбољу Дома и деци: - Нека вам је сретна слава и нека Господ да мудрост вашим васпитачима да вам усаде љубав према врлини. Да вам Свети Сава буде узор, јер је он имао велику љубав према врлини и према Богу. Да вас Свети Сава свуда чува, и кад изађете одавде, од сваке опасности и искушења, од свега што вам штети и да вам усади братску љубав, да помажете и бринете једни о другима. Нека вас Бог и свети Сава увек и свуда чувају.

Штићеници Дома су и ове године извели програм посвећен Светом Сави и отпевали светосавску химну. Јереј Владимир Марковић је затим поделио деци пакетиће са слаткишима и корисном књигом „Буквар православља”.

Поред доброг расположења и смеха, скотрља се и по која суза. Беседа оца Владе и речи љубави су коснуле нежна дечја срца којима највише недостаје родитељска љубав, брига и пажња. Те сузе сведоче да је детету љубав најважнија и да је велика наша одговорност пред Богом и обавеза да љубав пружимо не само својој породици и пријатељима него, колико год је то у нашој моћи, и онима који су усамљени, остављени и заборављени, поготово ако су деца. Нека би дао Бог да молитвама Светог Саве „око наше душе” буде, као његово, увек отворено „гледајући ка Свевидећем” који ће нам онда дати снаге да и ми узрастемо у врлини и љубави и пружимо је нашим ближњима.

Извор: ВДС