Вече Братства православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића

Вече Братства православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића
Вече Братства православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића
Вече Братства православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића
Вече Братства православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића

У Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, у уторак 26. октобра 2013, одржано је културно-умјетничко вече под називом "Весели се праху Немањића“.

Вече српске родољубиве поезије, пјесме и бесједништва, уприличено поводом обиљежавања деветстоте годишњице рођења Светог Симеона Мироточивог и двијестоте годишњице рођења Петра Другог Петровића Његоша, организовало је Братство православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића.
Сабрању је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је у кратком поздравном слову, благословио рад Братства.

"Захваљујем омладини на свему што раде и посебно на организацији ове вечери, посвећене Стевану Немањи Светом Симеону Мироточивом и Петру II Петровићу Његошу. Лијепо се подесило да у истој години прослављамо два велика јубилеја: 200 година од Његошевог рођења и 900 година од рођења Стевана Немање. Кроз те двије личности српски народ је показао раскош својих талената, а нарочито раскош стваралачког дара и подвижничког порива“.

Могли бисмо наћи много сличности између Стевана Немање и Његоша; овом приликом је важно да истакнемо да они представљају наше памћење, нашу свијест, наш понос, а кроз то постајемо свјесни својих коријена. Ако будемо свјесни својих коријена онда ће и наш поглед у будућност бити увијек ведрији. Ту ведрину, на неки начин, увијек, доносе млади и зато, код год млади нашто раде, то је пуно енергије, пуно полета, пуно стваралачког одушевљења и то је оно што је за Цркву драгоцјено и што ми увијек благосиљамо. Нека буде благословено ово вече и благословен рад Братства православне омладине никшићке Светог Василија Острошког Чудотворца“, рекао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

У име Братства православне омладине обратио се Лука Цицмил, предсједник. "Надахнути љепотом храмова које смо обишли и напојени ријечју архипастира Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја коју смо чули у Високим Дечанима на нашем мученичком Косову и Метохији, ријечју нашег Владике Г. Јоаникија у Ђурђевим Ступовима, само су дописане странице сазнања ставили печате нашег постојања као народа Божјег“.

"Вечерас смо се сабрали да се поново напојимо са непресушних извора духовности Светог Симеона Мироточивог и Светог Петра II Петровића, два донебесна стуба око којих се може садјенути васцијела васељена, а не само наш род српски који их је изњедрио. Први отац Оца наше нације, а први до њега Ловћенски тајновидац којима је поклон и дивљење и молитва да умоле Господа за напредак рода њихова. Слава им и милост. Са њима да поменемо и оне који су ишли њиховим стазама таман у ово доба године 1918. у Подгорици, видјевши простор гдје се родио и гдје сад почивају Свете мошти Симеонове у једној држави, на чијем је „крову отаџбине“, како рече Свети Владика Николај, творац Луче микрокозме и стихова којима је везао Црну Гору за небесје, а који данас чами на мјесту мимо своје воље, дубоко испод темеља цркве задужбине“.

"Славећи ове Божје угоднике рода нашег, славимо самог Творца од Кога смо добили неке дарове, које нећемо од вас сакрити, напротив. Оно што мислимо да вриједи кроз ријеч, стих, корак, пјесму све износимо пред вас, а само оно што вам се учини вриједно понесите у свом сјећању“, рекао је Лука Цицмил.

Чланова Братства су били носиоци цјелокупног програма, посвећеног обиљежавању три значајна јубилеја: 17 вјекова Миланског едикта, 900 година од рођења Светог Симеона Мироточивог и 200 година од рођења Владике и пјесника Рада Томова.

Изводе из Завјештања Стефана Немање – језика, гробова и костију, "Слова утјехе Светог Саве Светом Симеону“ од Теодосија, дијела житија Светог Симеона и народне пјесме „Куд се ђеде цар Немање благо“ у форми драмског комада "Српско благо“ извели су Дарко Јаничић, Марко Ковачевић, Урош Радовић, Небојша Бубања, Рашо Булајић, Небојша Касалица и Микан Јововић.

Стихове Посвете праху оца Србије из Горског вијенца казивао је Дарко Јаничић, војводу Драшка представио је Урош Радовић, а монолог игумана Стефана имао је Александар Вујовић. Избором стихова из Горског вијенца представила се Ања Милићевић. Говор Његошеве мајке Иване и оца Тома над Његошевим одром интерпретирали су Бојана Радовић, Спасоје Томић и Марко Ковачевић. Аманет Црној Гори казивале су Јелена Мирковић, Анђела Чуровић и Милодарка Матијашевић.

На вечери "Весели се праху Немањића чланови Братства су нас подсјетили на стихове најзначајнијих српских стваралаца: Обраћање Светом Сави, Слободана Ракитића, казивала је Тијана Грбовић, стихове Васка Попе, инспирисане обновом манастира Хиландара, Сања Миљанић, пјесму Васкрсење Ловћенског врха говорио је Небојша Касалица, Симониду и На Газимастану, Милана Ракића, Милица Мркајић и Марко Ковачевић, Сан Пресвете Богородице у Витлејему Маријана Шебек, а запис Исидоре Секулић о национализму казивале су Ивана Мирковић, Николина Бабовић и Дијана Костић.

Публика је бурним аплаузом поздравила и наступ фолклорне групе Братства православне омладине Светог Василија Острошког, те говор Мајора Гавриловића у извођењу Спасоја Томића и музичку композицију Пукни зоро, коју је пјевао Лука Цицмил уз музичку пратњу Ивана Ђукића, Стефана и Василија Тољића.

На овој културно-умјетничкој вечери наступили су браћа Лука и Андрија Васиљевић, изводећи, у пратњи хора Светог новомученика Станка, пјесму Изнад греха, док је хор Преподобне мати Ангелине отпјевао пјесму Тврд је орах воћка чудновата, по мотивима Горског вијенца, као и композицију Видовдан.

Извор: Епархија будиљманско-никшићка