Вече духовне и етно музике у Бечу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у храму Рођења Пресвете Богородице у Бечу 29. септембра 2018. године организовано је вече духовне и етно музике, током кога је публика уживала у наступу хора Панчевачко српског црквено певачког друштва.

Уочи концерта, протојереј-ставрофор Петар Пантић, настојатељ храма, пренео је присутнима поздраве епископа Андреја и пожелео им добродошлицу, а затим је говорио о историји хора који је за 180 година постојања оставио дубок траг и стекао богато музичко искуство. Бројне награде и признања, као и позиви за гостовања у светским метрополама сведоче о уметничким достигнућима хора чији су се чланови увек трудили да упознају свет са православним духовним и музичким наслеђем.

Отац Петар је посебно поздравио оца Слађана Тубића, пароха при храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, који је духовник хора, као и диригента магистра гђу Веру Царину, која је укратко изнела богату историју Панчевачког певачког црквеног друштва, упознавши публику са значајним личностима које су биле активне у хору, као и са уметничким радом и достигнућима друштва у протеклих 180 година.

Током концерта који је уследио, хор је извео дела духовне, класичне музике, компоноване за текстове Светог владике Николаја.

У наставку вечери, присутни су прешли у велику салу, где су наступили чланови Културно-спортског друштва Бамби, који су се публици представили извођењем етно музике и сплетом игара из Шумадије и Јасенице.

Сутрадан у недељу, 30. септембра, хор из Панчева певао је на светој Литургији у Богородичином храму, доприневши благољепију службе.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска