Вече духовне музике: Приближимо се једни другима

Вече духовне музике: Приближимо се једни другима
Вече духовне музике: Приближимо се једни другима
Вече духовне музике: Приближимо се једни другима
Вече духовне музике: Приближимо се једни другима

-Пример г. Мише Близанца враћа веру у свету учитељску службу која за циљ нема само преношење знања већ изградњу целовите личности која је неодвојива од заједнице, поручио свештеник Владимир Марковић.

.У недељу, 8. октобра 2017. године, у порти храма Светих апостола Петра и Павла одржао се седми међународни хорски фестивал инклузивног карактера Hearts in Harmony (Срца у хармонији) чији су организатори Удружење грађана „Вера, Љубав, Нада“ уз подршку Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“, Града Новог Сада, Министарства за културу и информисање и Управе топчидерског храма Светих апостола Петра и Павла.

Европска хорска асоцијација „Europa Cantat“ промовише инклузију као једну од најзначајнијих европских вредности кроз своју нову тенденцију „Hearts in Harmony“. Тако „Hearts in Harmony“ представља европски пројекат социјалне инклузије тј. укључивања маргинализованих група и појединаца, нарочито особа са инвалидитетом у друштво.

„Hearts in Harmony“ промовише и подстиче различитост и има намеру да унапреди сарадњу са другим инклузивним установама и школама у Европи, са удружењима која подржавају развој инклузивних хорова, као и да интензивира развој нове групе инструмената којима, уз помоћ асистивне технологије тј. робота г. Кобла, могу да управљају и деца са сметњама у развоју и особе са тежим облицима инвалидитета.

На концерту су се представила постигнућа деце и младих са инвалидитетом кроз духовну музику. Наступио је наш најпознатији дечији инклузивни хор „Исон“ из Новог Сада под управом г. Миодрага Мише Близанца, који је уједно и директор фестивала. Поред многобројне деце из Новог Сада били су и ученици из београдских основних школа „Др Драган Херцог“ и „Миодраг Матић“ са њиховом вероучитељицом Милицом Ракић.

Велику част свој деци која негују и усавршавају своје хорско појање указала је наша истакнута уметница духовног појања, анђеоског гласа гђа Дивна Љубојевић која је са децом провела неко време у разговору и саветовању а затим је удружила свој глас са свом децом отпевавши неколико песама.

Дирљива и непосредна атмосфера на тераси топчидерског конака где су деца имала послужење и ручак наставила се и на самом концерту.

Концерт је отворио старешина топчидерског храма јереј Владимир Марковић који је поздравио све учеснике фестивала истакавши значај молитве и појања за обнову целовитости нашег бића. -Сви недостатци наше телесности уз благослов Божји и нашу молитву и труд могу лако да постану средство нашег спасења. Тако сваки рад и труд у оквиру здраве заједнице каква је ваша кроз видљиво напредовање у појању добија и онај невидљиви сегмент усхођења ка висини Божјој где засигурно влада и хармонија и мир духовни. Неки људи проведу читав живот у подвигу задобијања тог духовног мира а ваша искреност и дечја доброта то већ сада има и негује. На том вашем труду није вас само препознала културна и духовна елита Европе већ вас у свему томе подржава и благосиља и ваша Мајка Црква. Сећате се речи патријарха нашег Павла када вам је рекао приликом првог концерта у Патријаршији да ви имате не посебне потребе већ посебан благослов. Те речи нека вас снаже и утврђују у вери у Бога и поштовању према вашим родитељима и професорима који вам помажу у свему, рекао је између осталог јереј Владимир Марковић.

На крају свог излагања је захвалио и г. Миши Близанцу на свему што чини и ради са својим колега у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић“ и са родитељима својих ученика јер враћа веру у свету учитељску службу која за циљ нема само преношење знања већ изградњу целовите личности која је неодвојива од заједнице. -У времену у коме живимо те заједнице постоје захваљујући жртвовању појединаца а свако жртвовање себе за другог је пут светости на коме запослени у школи, а посебно Миша Близанац, истрајавају без обзира на искушења, истакао је свештеник Владимир Марковић.

Затим су се на бини низале нумере наше „духовне лире“ уз радосно заједничко појање свих учесника а слушаоци нису крили одушевљење па чак и понеку сузу због јаког утиска који појањем песама о Богу и Мајци Божјој производи чисто дечје срце које је у „хармонији“ са Богом.