Вече духовне музике у Ивањици

Вече духовне музике у Ивањици
Вече духовне музике у Ивањици
Вече духовне музике у Ивањици
Вече духовне музике у Ивањици

Поводом јубиларних 180 година од изградње храма Светих цара Константина и царице Јелене, Црквена општина Ивањица и свештенство у сарадњи са ОШ „Кирило Савић“ из Ивањице и Градског хора „Ива вокалис“, а уз медијску подршку локалних гласила, организовали су вече духовне музике.

У уводној речи, присутном свештенству и народу обратио се старешина храма објаснивши значај и смисао јубилеја. -У јеврејској традицији јубилеји су се прослављали по неколико дана, па чак и по читаву годину. Код Латина заступљен је био обичај да се тих дана ослобађају робови, враћа одузета земља, награђују заслужни грађани, а ми негујући добре обичаје, делимо радост и благодатне дарове Васкрслог Христа. Поред Каменог моста, који је ушао у уџбенике, налази се драгуљ ивањичког краја - црква цара Константина и царице Јелене. Као што мост спаја две обале, тако црква тајанствено спаја небо и земљу.

Градски ивањички хор и дечији хор отпевали су музички захтевне композиције, настарије византијске напеве и композиције савремених аутора. Векови сабијени кроз музичке линије, преносе нам радост постојања.

Извор: Епархија жичка