Вече сјећања на Академски ансамбл „Александров“

Вече сјећања на Академски ансамбл „Александров“
Вече сјећања на Академски ансамбл „Александров“
Вече сјећања на Академски ансамбл „Александров“
Вече сјећања на Академски ансамбл „Александров“

Поводом трагичног догађаја који се догодио у недјељу 25. децембра 2016. године, у којем се руски воjни авион срушио у Црно море, недалеко од Сочиjа, и том приликом су страдала 92 путника и чланови посаде, међу којима и 64 члана чувеног Академског ансамбла Руске Армије Александров, Црногорско-руски културни центар и Друштво црногорско-руског пријатељства из Никшића организовали су 28. децембра 2016. године вече посвећено наступима овог величаственог хора.

Публици се, у име организатора, уводном ријечју, обратила Драгана Самарџић, која је навела да је први наступ овог ансамбла забиљежен у октобру 1928. године и тада се састојао од осам пјевача, два плесача, хармоникаша и рецитатора. То је био концерт у Централном дому Црвене Армије, а њим је руководио професор Московског конзерваторијума Чајковски - Александар Васиљевич Александров за чије име се и веже руско хорско пјевање, које је, захваљујући њему, стекло свјетски реноме.

На почетку Другог свјетског рата први пут је изведена пјесма Свети рат, чији је аутор, управо, Александар Александров. Он је компоновао музику за химну Совјетског Савеза, а иста мелодија је послужила и за химну Руске федерације 2000. уз нове ријечи Сергеја Михалкова.

Један од највећих умјетничких ансамбала Руске Федерације у свом саставу је имаооко 180 чланова, који су умјетничким ангажманом допринјели његовању руске и свјетске културне баштине.Репертоар им је био веома разноврстан и обухватао је пјесме руских композитора, народне пјесме и игре, војничке пјесме, дјела духовне музике, класична дјела и најлепше нумере светске рок и поп музике.

Свештеник Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки је, захваливши организатору што су уприличили вече сјећања на Ансамбл Александров, казао да као хришћани дубоко вјерујемо да из ове трагедије, која нас је све дубоко потресла, утјеху, спасење, наду и избављење налазимо на небесима.

-Туга која нас је окупила вечерас и ових дана, о којој размишљамо и молитвено промишљамо и молимо се Богу, јесте оно што нас позива да будемо људи, да осјећамо бол са страдалима и да са тужнима тугујемо. Још од давне 1711. године када су успостављени званични дипломатски односи између Црне Горе и Русије веза између Црне Горе и Русије, између два братска народа, српског и руског, није престајала. Било је много ситуација када је руски народ саосјећао са нама, кад смо били сиромашни, поробљени, кад нијесмо имали из чега читати службе Божје, па су нам их они слали са великом љубављу. Многе библиотеке пуне су руских књига, многе ризнице пуне богослужбених сасуда које су нам слали Руски Синод, руски цареви и народ, рекао је свештеник Јокић.

Он је подсјетио да је Саборна црква у Никшићу изграђена љубављу руског народа, те да су и бројна друга доброчинстваучинили за нас. -Нашли смо документа која ће бити, веома, занимљива кад их објавимо,ако Бог да, а која свједоче да ними нијесмо заборавили страдање руског народа, нијесмо заборавили доброчинства која су чинили за нас. Послије Октобарске револуције, кад је био братоубилачки рат, у Црној Гори су се читалипосебни молебни за спас руског народа, са захвалношћу за све оно што је руски народ учинио за српски народ свуда, па и у Црној Гори, рекао је отац Слободан.

Он једодао да су, ових дана, у нашим црквама читане молитве за упокојење душа страдалих у авионској несрећи, а ово вече је прилика да још једним молитвеним промишљањем и слушањем њихових дивних пјесама и мелодија будемо заједно овдје и сада као што ћемо, ако Бог да, бити заједно у вјечности. -Ова велика трагедија нас је све дубоко погодила, али као хришћани ми имамо другу димензију постојања. Земаљско је за малена царство, а Небеско од сада и до вијека. Дубоко вјерујемо да хор Александров данас пјева небеске пјесме, као што јете небеске пјесме пјевао док је био овдје на земљи, разгаљујући нам душе лијепим патриотским, јуначким, народним и духовним пјесмама у којима смо сви уживали. Мислим, да у тој небоземној димензији, они данас на Небесима поју небеску и анђелску пјесму. То је оно што чини живот смисленим, то је оно што чини да и радост и туга имају дубљег смисла, поручио је протојереј Слободан Јокић.

Хор Александров је гостовао 11 пута у Србији и били су доказани пријатељи српског народа. Њихови незаборавни наступи остаће у вјечном сјећању.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка