Дубровник: Вече посвећено Светом Влаху

Поводом јубиларне 1700. године од мучеништва Светог Влаха, заштитника града Дубровника, која се у његовом граду обиљежавала низом догађаја у години која је на измаку, и Православна Црква града Дубровника зажељела је да да свој допринос. Преко својих свештеника пријавила се на конкурс који је расписала градска Управа са идејом да уприличи изложбу икона Светог Влаха, сликаних на начин православног Истока као и да културним програмом пропрати саму изложбу.

Град је позитивно одговорио на ту иницијативу прихвативши да у програм свечаности обљетнице Светог Влаха уврсти и православне Дубровника. То је само по себи важно и значајно будући да по први након ратних дешавања са краја прошлог стољећа Православна Црква излази у град, што ће рећи изван својих црквених зидина да би се обратила сусједима и покушала да да допринос величању хришћанских вриједности, које дијели са већином својих суграђана. Личност Светог Влаха, ранохришћанског мученика из 4. стољећа, дакле из времена прије велике подјеле у хришћанству то недбвојбено омогућује.

Програм ће се одржати у галерији Лазарети. Аутори изложбе, академски умјетници и иконографи Даријо Станимировић и Стеван Ковачевић, који је иначе и свештеник Православне Цркве у Дубровнику, на 15-ак својих радова испричаће занимљиву ликовну причу о Светом Влаху али и о православној иконографији. Поред икона Светог Парца Дубровачког моћи ће се видјети и оригиналне новоосмишљене композиције доласка реликвија Светог Влаха из Константинопоља у Дубровник, приказ Светог Влаха као заштитника и лијечника животиња, те сцена мученичког страдања. Изложба ће имати и едукативни карактер јер ће међу изложеним радовима стајати и низ ликовних студија које ће заинтересиранима казивати о поступку и ликовним рјешењима које баштини православна иконографска традиција.

Вечер ће својим присуством и поздравима увеличати и Бискуп дубровачки Мате Узинић и Епископ захумскохерцеговачки и приморски Григорије. Кратко излагање свештеника Дражена Тупањанина из Требиња, насловљено „Светом Влаху у част“, својим садржајем ће такође подвући важност препознавња Светог Влаха као моста по угледу на кога треба да се сусретну браћа и сестре и да заједнички свједоче радост хришћанске вјере у граду Дубровнику. За музички дио вечери постараће се Хор смјера за црквену музику Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, под диригентском палицом проф.Радета Радовића, који ће изводити композиције православне духовне музике, као и гудачки квартет професора Средње музичке школе из Требиња. Програм ће се одржати 30.децембра у 19 часова у галерији Лазарети у Дубровнику.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка