Вече у славу ћирилице одржано у Никшићу

Вече у славу ћирилице одржано у Никшићу
Вече у славу ћирилице одржано у Никшићу
Вече у славу ћирилице одржано у Никшићу
Вече у славу ћирилице одржано у Никшићу

У Никшићу је 25. фебруара 2019, поводом Међународног дана матерњег језика, у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ одржано вече под називом „Моја ћирилица“.

-Вече, које је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организовала у славу ћирилице, у исто време, израз је захвалности власницима фирми, организација и сличних правних субјеката у Никшићу који у својим званичним називима, рекламним или сличним материјалима користе ћирилично писмо, рекао је, у уводној речи мр Милорад Дурутовић. 

-На тај начин они сами исказују поштовање према писму на којем је кодификовано наше укупно духовно и национално искуство. Ти врли људи не одупиру се тако само једном глобалном језичком, али и политичком империјализму који тежи да технократијом и неким опаснијим механизмима моћи обезличи нашу словесну и словенску уникатност, већ се одупиру и овдашњим насртајима аутошовинизма, казао је мр Дурутовић. 

Беседу о ћирилици одржаo je књижевник мр Јанко Јелић, поздравивши, у име одрганизатора, оне „необичне Никшићане који у овом монотоном амбијенту сивила и тмине искре нечим необичним“, а то необично је, по речима Јелића, ћирилица.

-Ћирилица је некад била очекивана и обична, а данас је, кажем, необична, и управо, зато је скупља и слађа. Велика част ми је дата да све ово говорим у славу Ћирилових и Вукових слова којима је записана свака неизбрисива, необорива истина откад се наш народ крстом заштитио. Можда на широком пољу на коме се говори српски језик и нема веће части. Хвала вам, господо никшићки ћириличари, што сте мени, професору српског језика, дали за право да вјерујем да нијесам залуду учио и залуду писао, и да моја и ваша школа није појата, чак ни онда кад је празна, ни онда кад би неки бесловесници закупили њене зидове да у њима говеда спраћају. Хвала вам што сте нас све вратили у замишљене школске клупе да изнова учимо косе и усправне црте од којих је написано Мирослављево јеванђеље и Горски вијенац. Нема љепше и смисленије школе од те школе, поручио је мр Јелић.

Проф. др Јелица Стојановић, председник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, и г. Велимир Касалица, председник Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“, уручили су плакете фирмама, организацијама и другим правним лицима из Никшића које у својим званичним називима, рекламним и сличним натписима користе ћирилично писмо. Уз плакете уручена су им и одабрана издања Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. 

Вече су казивањем поезије употпунили песници, чувари српског језика и ћирилице из Никшића: Милица Бакрач, Радинко Крулановић и Радосав Ђурковић, песму „Ћирилица“ епског песника Славка Перошевића уз гусле је певао Иван Луковац, а стихове познатих српских песника, посвећене ћирилици и ћириличној традицији рецитовали су Љубица Симоновић и Балша Вукчевић, студенти са Студентског програма за српски језик и јужнословенске књижевности Филолошког факултета у Никшићу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка