Вечерње праштања у новосадском Саборном храму

Вечерње праштања у новосадском Саборном храму
Вечерње праштања у новосадском Саборном храму
Вечерње праштања у новосадском Саборном храму
Вечерње праштања у новосадском Саборном храму

У Недељу сиропусну  2. марта 2014. у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду, са почетком у 18 часова служено је вечерње богослужење са малим повечерјем. На крају богослужења уз појање стихира Пасхе, како већ налаже црквено правило и пракса Цркве пред почетак Васкршњег поста, приступило се међусобном опраштању греха, свештенослужитеља и присутног верног народа Божјег.

Вечерње богослужење и мало повечерје служио је пречасни презвитер Петар Плавшић, а молитве из Великог требника пред почетак Часног поста прочитао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Господин Иринеј. У надахнутој беседи после вечерњег богослужења Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Господин Иринеј поучио је верни народ о значају поста о истинској потреби сваког од нас за светом Тајном покајања која се темељи како нам и сведочи Црква на истинском смирењу и љубави према Богу и ближњем. Одбацимо оно што је грешно, што нас демонизује и што нас одваја од Спаситеља света. Благодаћу Божјом ми смо позвани кроз пост да мењамо начин свог живота.

Саборна црква је била мала да прими мноштво верног народа који се сабрао на вечерњем богослужењу. Испуњен непролазном радошћу Духа Светог верни народ Божји је одлазећи из светог храма понављао у срцима својим речи црквене химне са вечерњег богослужења: "Засја благодат Твоја Господе, засја просвећење душа наших, време душекорисно, време покајања, оставимо дела таме и обуцимо се у оружје светлости, да препливавши велико посно море доспемо да се поклонимо тридневноме Васкрсењу Господа и Спаса нашег Исуса Христа, који спасава душе наше."

Извор: Епархија бачка