”Вечно и земаљско”

Други део изложбе ”Светови слика” од 25. јула до 6. новембра 2016. у Баварској националној библиотеци у Минхену

Тачно 100 примерака немачкиих илуминација из позног средњег века и ране ренесансе приказује Баварска национална библиотека у Минхену из својих трезора у троделном изложбеном циклусу ”Светови слика – илуминације између средњег века и новог века” .

Die Bayerische Staatsbibliothek, једна од најзначајнијих европских библиотека, након првог дела изложбе насловљене ”Луксузне књиге”, представља други део овог троделног цикуса, изложбу са називом ”Вечно и земаљско”. Реч је о молитвеницима, турнирским књигама, хроникама и богато илустрованим књигама из области права. Турнирске књиге су биле посебан жанр са темом племићких и ритерских игара/борби (турнира) који су били одржавани сходно стриктном кодексу. Такве турнирске књиге су документовале спортске борбе и забаву племства.

Поглед у оностраност и дубоку религиозност људи у позном средњем веку документују ови уметнички саображени молитвеници, псалтири и широка, назидатељнма духовна књижевност, чије су примере изображавали велики уметнички мајстори попут Ханса Холбајна Старијег или Георга Бека за цара Максимилијана I, као што је то vita - Житије светог Симперта из Аугзбурга. Пулсирајући живот света и последњи ритери огледају се у шареном и раскошно илустрованом свету књига о ритерским турнирима и хералдичким албумима грбова и застава помесне властеле. Врхунац овога жанра представља 16 колорисаних цртежа пером који је насликао Ханс Буркмајер Млађи.

Као никоји други медијум  слике, минијатуре, цртежи и резбарије документују преломе и значајна открића 15. и раног 16. века. 

Ова изложба високих уметничких експоната омогућује непосредни приступ ондашњем свету очаравајуће уметничке развијености и разноврсности.

Протођакон ЗА