Вековне везе српског и руског народа

 

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј одазвао се позиву др Мирослава Перишића, директора Архива Србије и поздравном речју обратио се присутнима на промоцији другог тома књиге Москва - Србија, Београд - Русија 1804-1878.

Реч је о књизи која је плод заједничког истраживања Архива Србије и Главне архивске управе града Москве, а садржи документа из руских архива и архива у Србији.

После Његове Светости говорио је г. Предраг Марковић, министар културе у Влади Републике Србије; г. Триво Инђић, саветник Председника Републике Србије; Његова Eкселенција Александар Васиљевич Конузин, амбасадор Руске Федерације; г. Мирослав Јовановић, професор Филозофког факултета у Београду; г. Михаило Михаилович Горинов, представник Главне архивске управе града Москве и г. Мирослав Перишић, директор Архива Србије.

Његова Светост је прошле године присуствовао обележавању 110 година Архива Србије, а јуче је у свом првом званичном обраћању у овој установи похвалио рад аутора књиге: Реч је о изузетном пројекту, како за науку и културу, тако и за историју Српске Православне Цркве, јер се низ докумената односе на српско-руске црквене везе.

Овом приликом започети су разговори са новом министром за културу на тему заштите црквене архивске грађе као и решевања простора за Архив Српске Православне Цркве.