Величанственa прослава Светог Димитрија у Крагујевцу

Величанственa прослава Светог Димитрија у Крагујевцу
Величанственa прослава Светог Димитрија у Крагујевцу
Величанственa прослава Светог Димитрија у Крагујевцу
Величанственa прослава Светог Димитрија у Крагујевцу

Празник Светог великомученика Димитрија - неустрашивог војника Христовог, у Крагујевцу прослављен светом Литургојом коју је служио Епископ шумадијски г. Јован

Празнично бденије служили су протојереји-ставрофори Милан Борота, Радомир Ракић и Рајко Стефановић, протонамесник Александар Борота, јереј Александар Ресимић, као и ђакони Александар Сенић и Иван Антонијевић. Појањем за певницом зналачки је руководио Немања Старовлах.

После свечаног бденија организована је донаторска вечера. Позиву на овај скуп одазвало се 86 особа који су приложили укупно 226.000 динара за грађевинске радове на стази око цркве и наставку обнове храма.

Сутрадан, свечаност је настављена Литургијским сабрањем хришћана у јединству вере и љубави али и јединству у светом причешћу.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован са протојерејима-ставрофорима Миланом Боротом, Радомиром Ракићем и Рајком Стефановићем, протонамесником Небојшом Ракићем, јерејем Зораном Врбашким и ђаконима Александаром Сенићен, Небојшом Јаковљевићем и  Иваном Антонијевићем. Литургију су улепшала бројна дечица својим певањем.

Епископ Јован је, обративши се окупљеним верницима, истакао да је човек немоћан у духовном развоју уколико не победи себе. Свети Димитрије, кога прослављамо, био је пример ове хришћанске победе. Он је био саткан од молитве, али и од љубави. Све што је имао није сматрао за своје и сву своју имовину је разделио сиротињи. Ако човек има Бога у себи има све - има и мир, а има и љубав и не мери своју жртву. Ко нема Бога уместо љубави има мржњу. Сваки човек који има Бога је апостол љубави. О овој љубави сведочи Свети Димитрије.

После литургије, сви су били позвани да остану испред храма и да се послуже храном и пићем које су припремили хришћани ове парохије.

Свештеничко братство овог храма истакло је своју неизмерну захвалност ктитору Новици, Црквеном одбору, радницима пекаре „Сара“, као и свима који су се помогли организацију храмовне славе.

Извор: Епархија шумадијска