Величанствена прослава у манастиру Светог Ђорђа у Каиру

Величанствена прослава у манастиру Светог Ђорђа у Каиру
Величанствена прослава у манастиру Светог Ђорђа у Каиру
Величанствена прослава у манастиру Светог Ђорђа у Каиру
Величанствена прослава у манастиру Светог Ђорђа у Каиру

Стотине верних хришћана окупило се на прослави свеславног великомученика Светог Георгија Победоносца у јединственом манастирском грчкоправославном и свеправославном поклоничком месту у Египту, тзв. „Другој Ротунди Истока“ у истоименом богопохођеном патријаршијском манастиру у Старом Каиру.

У среду 25. априла, Теодор II, александријски предстојатељ, састао се у свештеном  манастиру Светог Георгија у Старом Каиру са Његовом Екселенцијом Евгенијем Кујвашевим, гувернером региона Сверодловск у Јекатеринбургу, у присуству Њ.Е. амбасадора Руске Федерације г. Сергија В. Кирпиченка, са којима је разговарао о стварима од заједничког интересовања.

Одмах после тога он је примио Његово Преосвештенство епископа Агаре и Цалке (Грузијске Патријаршије), заједно са једном групом монахиња из манастира Свете Нине, коју је предводила њихова игуманија, а који су на поклоничком путовању по благослову Његовог Блаженства Илије II, Католикоса Патријарха грузијског, по богоопхођеним местима Египта.

Његово Блаженство католикос-патријарх свегрузијски Илија, на молбу александријског Патријарха, дао је две монахиње манастиру Светог Георгија у Старом Каиру како би помагале у њему, у служби верних поклоника који тамо свакодневно долазе.

У четвртак поподне, 26. априла, Његово Блаженство Теодор II, Папа и Патријарх александријски и све Африке, служио је велику вечерњу. Присутни су били амбасадор Кипра у Египту г. Харис Морицис, генерални конзул Грчке у Каиру г. Јоргос Даскалопулос, представници грчке и арапске заједнице и Јелински извиђачи.

Тога дана Патријарх је служио Божанску Литургију заједно са митрополитом ирмопуљским Николајем, митрополитом Мемфиса Никодимом, митрополитом пилусиотским Нифоном, и епископима Агаре и Цалке Григоријем (Грузијске Патријаршије) и вавилонским Теодором. У наставку је одржана је литија са чудотворном иконом Великомученика Светог Георгија око свете цркве уз учешће неколико стотина поклоника.

Извор: Александријска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)