Велик је дар лечити људе

Велик је дар лечити људе
Велик је дар лечити људе
Велик је дар лечити људе
Велик је дар лечити људе

У навечерје празника одржана Свечана академија у Едукативном центру болнице. Свету архијерејску литургију на дан славе, у Храму Светих Лекара и Чудотвораца Козме и Дамјана, служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и архимандрита Доротеја, настојатеља манастира Свете Тројице у Бредереду (Шведска). Овогодишњи домаћин славе Српског лекарског друштва - Подружнице Ваљево, био је Операциони блок са начелником др Сашом Жуњићем, а колач за наредну годину преузело је Одељење ортопедије и начелник др Милош Стефановић.

У аналима ваљевског здравства записана су имена зналаца Хипократове науке, у верности професији и човекољубљу истрајних по узору на хришћанске мисионаре богомпрослављених подвига и страдалништва. Прва Српкиња дипломац медицине из Берлина, млада лекарка Драгиња Бабић, враћа се у родно Ваљево у време Првог светског рата, стављајућу своје стручно знање у службу лечења оболелих од пегавог тифуса, чија је пандемија у Ваљеву наступила раних година оружаног сукоба. Након беспоштедне борбе за животе суграђана, др Бабић изгубила је свој услед тешке болести. Прича о лекарима - херојима из доба у ком је цео град био претворен у болницу са др Драгињом Бабић тек почиње. Милорад Јанковић, Павле Војтех, Селимир Ђорђевић, Јордан Стајић и бројни лекари из савезничких земаља (Русије, Француске, Холандије, Велике Британије...) припадају умногоме заборављеним херојима „Ваљевске болнице“, коју је на платну овековечила чувена сликарка Надежда Петровић, и сама страдала од заразе као добровољна болничарка. Молитвена сабрања у славу еснафских патрона - Светих Козме и Дамјана прилике су да се прозбори која реч, да не избледи сећање на несебичне жртве лекара и љубав према отаџбини у најтежим данима њене историје. Баш како су на Свечаној академији у Едукативном центру ваљевске болнице учинили др Иван Тимотић и вероучитељ у Медицинској школи „Др Миша Пантић“ Александар Павић. Трагом врсних прегалаца с почетка прошлог столећа, данас корача стотине лекаре и медицинског особља у Здравственом центру Ваљево, освајајући и усавршавајући савремене методе лечења мноштва обољења. Њихову борбу за здравље људи помаже и Црква, нарочитим ангажовањем болничког духовника, проте-ставрофора Радомира Алексића. Осим неговања литургијског живота, исповедања и причешћивања болесника, о. Радомир Алексић са сарадницима, лекарима и теолозима, уређује лист „Бесребреник“, чији је годишњак објављен у сусрет слави и подељен посетиоцима. Конкурс листа „Бесребреник“ одлично је одјекнуо међу најмлађим суграђанима. Овом приликом, прочитани су награђени литерарни радови, а Владика Милутин даривао је сараднике листа. У програму академије учествовали су и Црквени хор „Хаџи Рувим“, квартет виолина „Феникс“, вероучитељ Драган Станојевић и водитељ Кристина Параментић. Речи захвалности учесницима и посетиоцима академије упутили су начелник Операционог блока др Саша Жуњић и в. д. заменика директора болнице др Владимир Срећковић.

Храм Светих Лекара и Чудотвораца Козме и Дамјана, у кругу Опште болнице, био је претесан за сав верни народ, окупљен на дан храмовне и славе Српског лекарског друштва на Светој архијерејској литургији.

Живот са Христом је исцељење. Он је слао апостоле и мисионаре да излече људе од свих болести, беседио је, по благослову Владике Милутина, архимандрит Доротеј (Форшнер), настојатељ манастира Свете Тројице у шведском граду Бредереду.

- Светим Лекарима Козми и Дамјану дат је дар да лече људе. Они су знали да без Бога ништа није савршено па су, уз лекарске науке, усавршавали и знање о науци Божјој. Бог, као Створитељ свега, све зна и морамо му се приближити, ако желимо да знамо друге науке. Христос је истинити лекар, који је својом божанском природом лечио палог и огреховљеног човека. Његовом позиву да лече људе одазвали су се апостоли и светитељи. Медицина је велики дар. Лекари и ми свештеници служимо Богу и својим ближњима, лечимо их и храбримо у тешким болестима - празнична је порука архимандрита Доротеја, рођеног Швеђанина, који је монашки постриг примио у манастиру Каона, у време када је овом светињом управљао данашњи Епископ ваљевски Г. Милутин.

На Светој архијерејској литургији, Владика Милутин рукопроизвео је у чин ипођакона др Небојшу Пакевића, врсног лекара и благочестивог хришћанина, члана редакције листа „Бесребреник“. По завршетку славског обреда и литијског опхода, верници су целивали честице моштију Светих Лекара и Чудотвораца Козме и Дамјана. Коктел - трпеза љубави приређен је у Едукативном центру.

Извор: Епархија ваљевска