Велика Госпојина прослављена у Дервенти

Велика Госпојина прослављена у Дервенти
Велика Госпојина прослављена у Дервенти
Велика Госпојина прослављена у Дервенти
Велика Госпојина прослављена у Дервенти

На прaзник Успења Пресвете Богородице свечано је прослављена слава храма у Дервенти, као и слава општине и града Дервенте. Уз мноштво окупљеног народа у дервентском храму на Литургији је началствовао архимандрит Симеон, игуман манастира Бишња, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Драган Каиновић, протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, јереј Синиша Максимовић, јереј Илија Јовић, јереј Љубиша Новић, и ђакон Перица Станојевић.

Након Литургије, старјешина храма протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, честитао је свим присутним вјерницима крсну славу храма, уз благоугодну бесједу о животу Пресвете Богородице. Затим је вршен опход око храма и парастос погинулим борцима Отаџбинског рата. Кумови данашње Крсне славе били су Маринко и Љиљана Башић са породицом, а за следећу годину се јавила Софија Давидовић из Дервенте.

Након Литургије, опхода око храма, парастоса и резања славског колача у храму, у свечаној сали Центра за културу у Дервенти одржана је свечана сједница Скупштине општине Дервента, поводом Крсне славе општине и града Дервента, а уз присуство г. Игора Радојичића предсједника народне скупштине Републике Српске, г. Средоја Новића министра цивилних послова Босне и Херцеговине,свештенства Српске Православне Цркве,  народних посланика Републике Српске и посланика у општини Дервента.

Уз  резултате који су постигнути у протеклој години,начелник општине Дервента господин Милорад Симић, говорио је и о градњи, уљепшавању и љепоти  храма у Дервенти. На овој свечаној сједници гости су били и хор „Србадија“ из Бијељине. Великогоспојинску Повељу општине Дервента је добио Фудбалски клуб „Текстилац“ из Дервенте, који ове године наступа у првој лиги Републике Српске, као и гости из братског града Пинерело из Италије.

Након свечане сједнице, протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић је осветио славско жито  и преломио колач са начелником општине Дервента г. Милорадом Симићем, које су припремили за славу Општине и града Дервента.

Извор: Епархија зворничко-тузланска