Велика Госпојина у манастиру Лепавина

Велика Госпојина у манастиру Лепавина
Велика Госпојина у манастиру Лепавина
Велика Госпојина у манастиру Лепавина
Велика Госпојина у манастиру Лепавина

На дан Успенија Велике Госпојине, Митрополит загребачко-љубљански Господин Јован служио је свету Архијерејску литургију у манастиру Лепавина уз саслужење архимандрита Гаврила игумана манастира Лепавине, архимандрита Стефана (Стокић), протојереја ставрофора Илије Карајовића, Петра Олујића, Милана Пајкановића, јереја Миломира Гвојића, Ђорђа Филиповића, Александра Обрадовића, Бранислава Тодорића и ђакона Бранимира Јокића.  На литургији је присуствовао велики број верника из читаве Р. Хрватске, Р. Српске, Србије, Аустрије као и политички представници Српског народа у Р. Хрватској господа Милорад Пуповац, Војислав Станимировић и Миле Хорват.

У својој беседи Митрополит Јован је говорио о празнику Велике Госпојине и манастиру Лепавина која је тренутно у великој обнови. У манастирском храму урађено је подно грејање као и комплетна обнова унутрашње фасаде која је спремна за почетак фрескописања, док је у току и израда новог иконостаса који би требао бити готов у току месеца октобра.

Након литургије обављена је литија и освећење славског жита и колача. Јереј Радован Димитрић служио је литургију по устаљеној традицији на овај дан у капели Светог Тихона задонског у 7 сати.  Трудом лепавинских монаха припремљена је трпеза љубави за све поклонике.

У својој беседи Митрополит Јован је поздравио све присутне вернике и говорио је о светињи манастира Лепавине чудотворној икони Пресвете Богородице, манастиру, његовим страдањима кроз векове али исто тако и обнови. Верницима се обратио и господин Милорад Пуповац поздрављајући све присутне и честитајући славу. Велики број верника приступио је светој тајни исповести и причести.

Извор: Епархија загребачко-љубљанска