Велика Госпојина у Палачи и Негославцима

У петак, 28. августа 2015. године, у храму Успенија Пресвете Богородице у Негославцима служена је Литургија поводом храмовне славе. Литургију су служили протосинђел Исаија Лукић и протојереј Драгомир Живанић, парох негославачки, а на литијском ходу и освећењу кољива учешће су узели протојереј-ставрофор Душан Марковић, први парох вуковарски, протојереј Ђорђе Ковачевић, парох мирковачки, и јереј Милош Кузмановић, парох ороличко-чаковачки, који је и изнео пригодну беседу окупљеном верном народу. Певницу је водио вероучитељ Мирослав Мишановић са Младеном Живанићем и Јованом Секулићем. Овогодишња кума је била госпођа Марија (Јасминка) Мишић, док се кумства за следећу година прихватио Никола Радишић.

У селу Палача, 28. августа 2015. године, молитвено је прослављен празник Успења Пресвете Богородице. Ова  мала хришћанска заједница је изабрала Пресвету Богородицу - Мајку правог живота, која смрћу није оставила свет већ је прешла у живот и која Својим молитвама избавља од смрти душе наше - за заштитницу свог села. Празнично вечерње, код Часног Крста у центру села, служио је надлежни парох протојереј Миљен Илић. Звоно са сеоског звоника позвало је народ на молитву, који је са побожношћу прилазио Часном Крсту. На вечерњем богослужењу извршено је благосиљање кољива и резање славског колача, које је у славу и част Успења Пресвете Богородице припремила овогодишња кума Љубица Маричић. Кумство за следећу годину је преузео Сандро Самарџић из Палаче.

Надлежни парох, протојереј Миљен Илић, у пригодном тренутку, беседио је  о Богомајци, која је заступница пред својим Сином и Богом. Нагласио је да  присутни својим молитвама умоле Пресвету Богородицу да помогне  да овде  измоле од Господа благослов да се  у овом месту подигне богомоља, у којој ће се света Литургија служити. Обративши се кумовима и сабраном народу Божјем честитајући свима овај велики празник са жељом да и до године прославимо овако лепо и свечано. Овом приликом  господин Петар Вукојевић из Палаче, одборник Црквене општине, у име председника уручио је захвалницу овогодишњој куми о сеоској слави Успења Пресвете Богородице. У празничном расположењу, код Часног Крста подељен је славски колач и кољиво те послужење које је за ову прилику припремила овогодишња кума.

Извор: Епархија осечко-пољска