Велика онлајн изложба о геноциду над Јерменима

Јерменски национални институт, јеврејски Музеј геноцида у САД и Јерменска скупштина Америке у заједници и сарадњи са Мајком Столицом Светог Ечмиадзина, јерменским Музејом геноцида у Јеравану и Националним архивом Републике Јерменије најављују да ће на интернету поставити двадесет панела са преко 150 историјских фотографија којима ће се документовати улога Јерменске Цркве током геноцида над Јерменима.

Под насловом „Прво уточиште и последња одбрана: Јерменска Црква, Ечмиадзин, и геноцид над Јерменима“ изложба показује значај Цркве Светог Ечмиадзина током геноцида над Јерменима. Она  осветљава и водећу улогу свештенства за време тога геноцида, а нарочито веома значајну интервенцију Његове Светости Католикоса Георгија V  који је скретао пажњу светских лидера на масакре.

Изложба пружа значајни доказ о помоћи коју су пружали сабраћа Јермени избеглицама док су бежали из отоманске Турске након што су Турци започели истребљење Јермена. Такође није заборављено да су први људи који су добили помоћ  били изгладнели Јермени док су прелазили руско-турску границу; тамошњи земљаци Јермени, свештеници и мирјан и,  указивали су им гостољубље, оснивали школе, болнице, старачке домове, хранили гладне и болесне, изнемогле и бескућнике.

Из сведочанстава очевидаца и сведока изложба реконструише ово поглавље о улози Цркве за време геноцида, а које је било често занимаривано у контексту масовних депортација Јермена из свих области Турске у сиријску пустињу где су стотине хиљаде људи умрли од глади, жеђи или били убијани.

Изложба показује и улогу световњака који су се одазивали на апеле Јерменске Цркве, и показује како су интелектуалци уско сарађивали са Мајком Столицом приликом помагања западним јерменским избеглицама. Могу се видети и фотографије и сведочења значајних ондашњих политичких личности, као америчког председника Вудроа Вилсона, кнеза Долгорукова и других.

Извор: OCP Orthodox Info