Велика победа за велика срца

Фудбалска екипа студената Православног богословског факултета универзитата у Београду учествовала је на турниру теолошких факултета у малом фудбалу, који се одржао 16-18. маја у манастиру Benediktbeuern (Бенедиктбојерн) недалеко од Минхена, у Намачкој. Турнир под називом ,,Theocup'' се традиционално, већ 13 година, организује у земљама немачког говорног подручја. Ове године, први пут се на турниру појавила екипа нашег факултета, и на њему освојила најсјајније одличје.

Студенти су пут Немачке кренули у четвртак 15.маја у вечерњим часовима, а сутрадан су љубазно дочекани од стране огранизатора турнира као специјални гости. На свечаном отварању турнира, у петак увече, наша екипа је представљена као прва екипа православних факултета и прва екипа из Србије која се пријавила на овај турнир, што је изазвало велико одушевљење код осталих учесника.

На турниру је учествовало 24 екипе из Немачке, Аустрије, Швајцарске и Пољске. Екипе су биле распоређене у четири групе. Првог дана турнира, у суботу 16.маја, одиграли су се мечеви по групама. Играло се на два терена травнате површине. У преподневним часовима одиграни су мечеви група А и Б, а после ручка мечеви група Ц и Д. Наш факултет налазио се у групи Б, поред екипа Бохума, Бона, Вирцбурга, Алеманије и домаће екипе Бенедиктбојерна. После максималног учинка , без примљеног гола, наша екипа заузела је прво место у групи.

Другог дана турнира, због кишног времена, организатори су били принуђени да турнир наставе у велелепној хали. Без већих потешкоћа наша екипа је савладала редом тим из Минхена, затим нимало лаку екипу студената из Кракова. У занимљивом полуфиналу савладана је екипа студената теолошког факултета у Бечу. У узбудљивом финалу против екипе Келна, наши студенти су победом од 5:1 освојили прелепи пехар који су понели у Београд.

Наравно, поред фудбала, који је био главни повод за окупљање студената, којих је било око 350 укључујући и навијаче који су бодрили своје екипе, организоване су и друге манифестације, које су улепшале овај викенд. Читав турнир организован је беспрекорно, на заиста завидном нивоу. Како смо сазнали од организатора, учествовало је око 150 људи у припреми читаве манифестације, која је трајала око шест месеци. Наши студенти искористили су време да се ближе упознају са својим колегама са ''запада'', њиховим начином студирања, организовања сусрета. Велику част студентима нашег факултета учинили су професори философско-теолошког факултета у Бенедиктбојерну, који су припремили свечану вечеру за победнике по затварању турнира. Изразили су жељу да се ближе упознају са нашим факултетом, студијама и радом, што су им наши студенти и приуштили. Представљени су сви квалитети нашег факултета, студирања у Београду, промовисан је и студентски часопис Логос, којим су се одушевили. Истакли су жељу за поновним виђењем и сусретом студената ова два факултета.

Боравак у Немачкој, који је већини студената био први пут, искоришћен је за кратак обилазак Минхена. Остварен је сусрет са студентима Минхенског универзитета ''Лудвиг Максимилијан'', као и са студентима Православног института у Минхену. Професор института, Анапијотис Анергирос, показао је нашим студентима библиотеку, и предочио могућности остварења постдипломских студија на овом институту. У повратку посећен је Салцбург и родна кућа познатог Волфганга Амадеуса Моцарта.

По повратку у Београд екипа је приредила предивно изненађење свим професорима и студентима који су били окупљени на промоцији студентског часописа Логос. Капитен екипе Иван Јевтић одушевио је присутне, када је са остатком екипе у саставу: Владимир Перић несавладиви голман нашег факултета и Београдског универзитета, Бојан Чолаковић и Владимир Радовић који су били стубови одбране нашег тима, Владан Радовановић и Марко Лазић убојити нападачи, Бранислав Кеџић први стрелац турнира са 11 постигнутих голова, у амфитеатар унео победнички пехар, поздрављен громогласним аплаузом. Наравно да би у потпуности дочарали атмосферу из Бенедиктбојерна, заслужан је Милорад Видовић, технички уредник часописа Логос који је све забележио камером и фотоапаратом.

Читаве организације не би било без свесрдне помоћи управе Православног богословског факултета, под чијим покровитељством је екипа отпутовала у Немачку. Велику захвалност одајемо господину Живици Туцићу, који је неизмерно помогао у читавој организацији пута, господину Милораду Ивановићу који се побринуо да наши студенти безбедно стигну на ово велико такмичење, и професору Родољубу Кубату, великом љубитељу фудбала преко којег је стигла информација о одигравању овог купа.