Велика социјална давања Митрополије црногорско-приморске

-Митрополија црногорско-приморска у последње три године на годишњем нивоу за социјална давања издвоји од 500 до 700 хиљада евра, казао је за Радио Светигору и званичну интернет страницу Не дамо светиње протојереј Бранко Вујачић, председник Управног одбора Добротворног фонда Митрополије црногорско-приморске „Човјекољубље“.

Православна Црква се стара о духовној добробити и вечном спасењу верних, али не заборавља ни делатну љубав и овоземљске потребе човека. Нарочиту улогу на овом пољу има Добротворни фонд „Човјекољубље“ под чијим окриљем функционишу народне кухиње, пројекти за изградњу кућа, негу старих и оболелих лица и многе друге потребе.

Говорећи о активностима „Човјекољубља“ протојереј Бранко Вујачић је истакао да од свих хуманираних активности тог удружења отварање народних кухиња највише даје плода и најконкретнија је помоћ потребитима и социјално угроженима.

У оквиру Фонда функционишу четири народне кухиње, две у Митрополији (Подгорици и Цетињу) и две у Епархији будимљанско-никшићкој (Беранама и Бијелом Пољу) у којима је у току 2019. године подијељено 205 000 оброка, а према проценама цена једног оброка је 1 евро.

Поред народних кухиња, „Човјекољубље“ преко своје Канцеларије при Сабоном храму Христовог Васкрсења у Подгорици опредељује и помоћ за социјално угрожене категорије, која се додељује у новцу, намирницама, одећи, лековима... Ту врсту помоћи у прошлој години остварило је око 300 породица.

Како истиче свештеник Вујачић, корисници народних кухиња и Канцеларије највише су самохране мајке и њихова деца, болесници и примаоци социјалне помоћи, као и они који нијесу успели да остваре никакву социјалну помоћ од државе јер за то немају потребну документацију.

-Издвојио бих и пројекат, који води гђа Драгана Јовановић, за његу лица у потреби. У пројекту учествује тридесетак волонтера у три општине у Црној Гори. Они обилазе старе и изнемогле особе и инвалиде једном, али по потреби и више пута недјељно, и пружају помоћ при куповини, одласку код љекара и слично.

Као вид помоћи оним родитељима који не могу својој деци да плате додатне часове за поједине наставне предмете, Канцеларија је опремила учионицу и обезбедила похађање часова које држи једна самохрана мајка. Овај вид помоћи намењен основцима, до даљњег је стопиран због актуелне епидемиолошке ситуације у земљи.

Протојереј Бранко Вујачић, председник Управног одбора „Човјекољубља“, захвалио је свим добротворима који на различите начине помажу њихов рад, а кроз то и све оне којима је та помоћ неопходна, и позвао све људе добре воље да у складу са могућностима дају свој допринос.

Помоћ народним кухињама може уплатити и сваки појединац путем СМС-а посредством М-тел мреже. Цена поруке је 1 евро а њеним слањем обезбеђујете један оброк за потребите. На број 14502 пошаљите празну поруку или поруку “прилог”.

Добротворни фонд „Човјекољубље“ је основан на нивоу Српске Православне Цркве 1992. године у Бањалуци на иницијативу Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско–приморског г. Амфилохија.

Извор; Митрополија црногорско-приморска