Велика субота у Тузли и Бијељини

Велика субота у Тузли и Бијељини
Велика субота у Тузли и Бијељини
Велика субота у Тузли и Бијељини
Велика субота у Тузли и Бијељини

Данас на Велику суботу, 11. априла 2015. године са почетком у 9,30 часова, у Катедралном храму Епархије зворничко-тузланске у Тузли свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански уз саслужење протојереја-ставрофора Стеве Јовића, архијерејског намјесника тузланског, Милана Топића, пароха тузланског, и ђакона Богдана Стјепановића. Светој Литургији присуствовао је велики број православних Срба Тузле и околних мјеста као и многобројни представници медија и телевизијских кућа. Знатан број вјерника се причестио.

Као што је већ уобичајено на Велики петак у храму Светог великомученика Георгија у Бијељини служено је бденије - јутрење Велике суботе са оплакивањем Христа у гробу погребеног или статијама. На крају бденија учињен је трократни опход око светог храма са плаштаницом, а многобројни вјерни народ имао је прилику да три пута прође испод плаштанице и да се тако поклони погребеном Господу Христу. Богослужењем је началствовао Преосвећени Владика зворничко-тузлански г. Хризостом, а саслуживали су протојереји Јово Јовић, Цвико Мојић, Љубо Богдановић и Жико Мићановић, као и пртођакон Славољуб Милошевић и ђакон Богдан Стјепановић. Храм Светог великомученика Георгија био је претијесан да прими под своје кровове мноштво вјерника.

Вечерње Велике суботе са изношењем плаштанице и њено полагање у гроб служено је на Велики петак, 10. априла 2015. године са почетком у 17 часова у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице на Лединцима у Бијељини. Ово посебно и јединствено вечерње у препуном Саборном храму служио је Преосвећени Владика зворничко-тузлански г. Хризостом уз саслужење протојереја Миодрага Гаврића, Драгана Драгића, Митра Тешића и Милана Перковића, као и протођакона Славољуба Милошевића и Богдана Стјепановића. Након изношења плаштанице и њеног полагања у гроб Господњи услиједило је вишесатно поклоњење вјерника који су до касно у ноћ пристизали у свети храм како би се поклонили Господу Христу који ради нас и нашега спасења претрпје страдање, понижење и увреде. У бесједи, Преосвећени Владика г. Хризостом истакао је потребу да на Велики Петак размишљамо о Великој љубави Божјој која се за нас жртвује, с једне стране, и људској незахвалности и неблагодарности, али и више од тога, неваљалости, која се управо испољила кроз продавања Христа за тридесет сребреника, кроз лажна свједочења против Њега, кроз лажно удварање Понтију Пилату и његово лицемјерство.

Извор: Епархија зворничко-тузланска