Велики четвртак у касарни на Аеродрому Ниш

Велики четвртак у касарни на Аеродрому Ниш
Велики четвртак у касарни на Аеродрому Ниш
Велики четвртак у касарни на Аеродрому Ниш
Велики четвртак у касарни на Аеродрому Ниш

Припадници 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде Војске Србије  на дан спомене установљења Тајне вечере на Велики четвртак приредили су помен пострадалим друговима током претходних ратова. Унаставку су се окупили у богослужбеном објекту посвећеном Покрову Пресвете Богородице да би у литургијском сабрању узнели молитве Господу и приступили светој Тајни причешћа.

Свету Литургију су служили војни свештеник Специјалне бригаде из Панчева отац Горан Сандић, протонамесник Немања Тешић, архијрејски намесник трећи нишки, и протојереј Иван Цветковић,  парох при нишком Саборном храму.

Свештеник Горан Сандић је  припремио честице Тела и Крви  Христове за људе који живот полажу у руке Господње и на олтар Отаџбине - да се у сваком часу нађу онима којима буду потребне.

Протојереј Иван Цветковић се обратио падобранцима 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде и у име свештенства и верног народа заблагодарио што су чувари светиња, вере православне и Отечества, и што дају импулс и живот, одбрану и снагу, и миран сан грађанима.  Свештеник је подсетио да је Велики четвртак посвећен спомену установљења Тајне вечере.

Причестили су се припадници 63. падобранске бригаде са командантом потпуковником Ненадом Зонићем, који је био и домаћин свима који су присуствовали овом сабрању.

И домаћи и гости из других јединица били су окупљени око трпезе љубави коју су организовали падобранци тако што су свој бон за ручак дали да се припреми ручак за оне који имају и оне који немају.

Живот припадника 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде је живот праве хришћанске породице окупљене око Господа, а у служби роду своме, пошто се живот наставља и након литургијских сабрања, продуженим дејством – окупљају се око трпезе љубави, али и у свакој животној прилици заједно су – и у радости и у жалости; до јуче су делили судбину народа у рату, данас деле судбину народа у миру. Срце им  је велико, љубав безгранична и несебична – јер положити живот за другога и спасавати другога највећа је љубав и жртва.

***

Србија и град Ниш се већ пет деценија препознају и по припадницима чувеног 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде Војске Србије . Поштовани широм света, до сада су извели преко 480.000 скокова и оспособили више од 35.000 „црвених беретки“. Град на Нишави је, можемо рећи, база ове чувене бригаде, данас батаљона.

Велики покретач установљења богослужбеног објекта у касарни на Аеродрому Ниш има садашњи Епископ славонско-пакрачки Јован (Ћулибрк), познат као падобранац у мантији, све у сарадњи са падобранцима и командним особљем.  Подофицир је и резервиста ове падобранске бригаде. Често Преосвећени Владика Јован своје монашко одело мења падобранским комбинезоном, а до сада је укњижио преко 249 скокова.

Падобранска заклетва „За отаџбину, за друга, за пушку, за војничку и ратничку част, падобранци 63. падобранске бригаде – раде!“ на најбољи начин осликава обележје војног падобранца – поручуј учланови 63; она заузима место и у Спомен-соби где су изложени предмети, фотографије, падобрани, заплењено оружје. Посебно место заузимају слике припадника пострадалих у отаџбинским ратовима.

Зорица Зец