Велики четвртак у Обровцу, Даламција

Велики четвртак у Обровцу, Даламција
Велики четвртак у Обровцу, Даламција
Велики четвртак у Обровцу, Даламција
Велики четвртак у Обровцу, Даламција

На Велики четвртак, 5. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију у Обровцу. Мноштво верног народа тога краја окупило се овом приликом да заједно заблагодаре Господу у данима ишчекивања Васкрсење Христово.

-На данашњи дан десила су се три велика догађаја у време када је Господ добровољно пошао на крст да страда ради нас и нашега спасења. Први и најбитнији догађај за нас јесте установљење свете тајне Евхаристије, на Тајној вечери на Велики четвртак. У ломљењу хлеба и благослову вина Господ је установио свету Литургију која је за хришћане центар богослужбеног живота. Други догађај био је најстрашнији, а то је издаја Христа од стране Јуде Искаритоског. Ову издају Господ је предвидео још у току Тајне вечере, а она се догодила на самом крају тог дана, после Христове молитве у Гетсиманијском врту. Трећи догађај била је првосвештеничка молитва Христова и поуке о љубави које нам је оставио постављајући велику нову заповест рекавши нам да љубимо једни друге као што нас је Он љубио и да ће се по томе знати да смо ученици Његови, рекао је Владика.

Владика је истакао да смо сви позвани да будемо ученици Христови, да учествујемо у богослужењема и светим тајнама и да са радошћу, кроз љубав према другима дочекамо само Васкрсење Христово.

Извор: Епархија далматинска