Велики чудотворац и молитвеник пред Господом

Велики чудотворац и молитвеник пред Господом
Велики чудотворац и молитвеник пред Господом
Велики чудотворац и молитвеник пред Господом
Велики чудотворац и молитвеник пред Господом

Свету Литургију на празник свештеномученика Харалампија, светитеља из првих вијекова хришћанства, у цркви Светог Николе у Бијелом Пољу, служио је протојереј-ставрофор Мираш Богавац уз саслужење протојереја Дарка Пејића и игумана манастира Свете Тројице у Мајсторовини архимандрита Јоаникија Зиндовића.

Послије Свете Литургије бесједио је отац Јоаникије истичући да данас прослављамо Бога и његовог великог угодника свештеномученика Харалампија, чији се дио моштију налазиу храму у Никољцу.

"Свети свештеномученик Харалампије је живио крајем другог вијека за вријеме Септима Севера, великог гонитеља хришћана. Пострадао је за Христа 202. године. Био је велики чудотворац за вријеме живота и послије смрти. Прославио је Христа не кријући се од гонитеља, већ је јавно исповиједао Христа. Пострадао је у 113. години, и данас, послије толико вјекова чини чудеса, зато што је славио Христа и прослављао Бога", бесједио је отац Јоаникије, призивајући на народ милост Божију и молитве великога чудотворца свештеномученика Харалампија.

Поред тога што је светиња у Никољцу под заштитом Свегога Николаја Чудотворца, она је и под заштитом светог свештеномученика Харалампија. У цркви од давнина постоји стари, чудесан обичај да се његове свете мошти приликом освећења водице полажу у водицу, и онда се водица уз дио памука у којем су чуване, дијеле вјерницима како би преко пијења свете воде примили благодат Светога Харалампија. У Никољцу се чува дио свете кичме Светитеља.

Осим цркве у Никољцу, дио моштију свештеномученика Харалампиј аналази се у манастиру Светог Николаја у Подврху, гдје је дио његове свете лобање, док се десна рука светитеља чува у манастиру Морачи.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка