Велики Господњи празник прослављен у Сплиту

Велики Господњи празник прослављен у Сплиту
Велики Господњи празник прослављен у Сплиту
Велики Господњи празник прослављен у Сплиту
Велики Господњи празник прослављен у Сплиту

У последњу недељу пред Васкрс, 24. априла 2016. године, када прослављамо Улазак Христов у Јерусалим, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у капели Светог Саве у Сплиту.

-Није случајно да су данас православне цркве у Епархији далматинској пуне верника, јер данас празнујемо долазак Спаситеља. Након што је васкрсао четвородневног Лазара, Господ се са својим ученицима из Витиније упути у Јерусалим. По граду се прочу глас о Његовом доласку и народ се окупи носећи у рукама палмине гранчице да дочека и поздрави Сина Божјег. Када Исус на магарету ујаха у свети град одмах се издвојише две групе људи - први који Га са радошћу дочекаше и други који су се подсмевали помисли да Цар Небески долази на магарцу, беседио је Владика и подсетио:

-Управо ти други, који нису видели скромност и величину Христову, биће они који су касније говорили: “Разапни га!” Овај догађај представља слику другог доласка Христовог када ће на страшни суд доћи сви људи. Они који су живот живели христолико, гајећи љубав према Богу и својим ближњима дочекаће Га са радошћу, а они који су се препустили страстима и греху бојаће Га се, поручио је владика Фотије и додао:.

-Преиспитајмо свој живот да бисмо видели да ли смо ишли путем Божјим или је било неких периода када смо одступали од вере, јер још имамо времена да се за то покајемо. Изузетно је важно да се сабирамо што више на светим Литургијама, како сада док ишчекујемо најрадоснији хришћански  празник тако и током читаве године, да будемо трезвени у вери и у љубави са својим ближњима, јер само тако можемо бити једно са Богом.

Епископ Фотије поручио је да заједничком молитвом упитамо Господа да нам да снагу да обновимо храм Светог Саве у Сплиту, да он буде понос и утеха свим православним верницима, али и свим људима добре воље, јер има много римокатолика који поштују ову нашу светињу и свету православну веру.

Извор: Епархија далматинска