Велики јубилеј у Крајстчерчу

 Велики јубилеј у Крајстчерчу
 Велики јубилеј у Крајстчерчу
 Велики јубилеј у Крајстчерчу
 Велики јубилеј у Крајстчерчу

У недељу, 15 децембра 2013, црква Светог Николаја Мирликијског, Руске Православне Заграничне Цркве у Крајстчерчу на Јужном oстрву Новог Зеланда прославила је педесет година постојања.

Свету архијерејску Литургију је служио Преосвештени Владика аустралијско-новозеландски г. Иринеј а саслуживали су му свештеници Руске Православне Заграничне Цркве са Новог Зеланда: протојереј Владимир Бојков и јереји Александар Скорик, Јевгеније Куланов и Валентин Басјук, као и архиђакон Силуан (Мракић) и ђакон Владимир Филиповић који као клирик Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве који живи у Крајстчерчу причислен овој цркви.

У својој беседи Владика је говорио о Јеванђељској причи о добром Самарићанину и заповести Господњој да волимо ближњег свога и о Светом Николају који је ову заповест испунио у потпуности црпећи благодат дату нам кроз Нови Завет. По светој Литургији у порти цркве је организована трпеза љубави коју је верни руски и српски народ искористио да поприча са Владиком и у радости прослави празник Светог Николаја и овај педесетогодишњи јубилеј.

Историја ове цркве почиње крајем четрдесетих година прошлог века. Прва молитвена окупљања православних верника у Крајстчерчу су почела јуна 1949. године на којима је поред најбројнијих руских имиграната, било и Срба који су се после Другог светског рата доселили у Крајстчерч. Током педесетих година прошлог века у Крајстчерч се досељава већи број руских имигрантата тако да је зидање нове цркве почело 1962. године. Нова црква посвећена Светом Николају Мирликијксом Чудотворцу је освећена 23. децембра 1963.

Ова црква је више од 13 година дом и српске заједнице. 2000 године је српску заједницу први пут посетио отац Зоран Иванић и служио свету Литургију у овој цркви. Потом су ту служили и о Србима бринули оци Саша Радоичић, архимандрит Лазар Царан и Љубомир Кудрић. Као резултат ових молитвених окупљања 2009. године је основана Српска Православна Мисионарска Парохија Св. Николаја (www.svetinikola.org.nz)

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска