Велики петак на Цетињу и у Подгорици

Велики петак на Цетињу и у Подгорици
Велики петак на Цетињу и у Подгорици
Велики петак на Цетињу и у Подгорици
Велики петак на Цетињу и у Подгорици

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је у Цетињском манастиру са свештенством бденије у спомен Христовог погреба. Након бденија Митрополит је предводио Литију са плаштаницом, од Цетињског манастира до Дворске цркве на Ћипућу и назад. Митрополит Амфилохије је на крају богослужења казао да се вјековима потврђује велика и света истина да је Бог са нама.

„Име које је дато Христу – Еманул значи са нама је Бог. И ова света ноћ потврђује да је са нама Господ“, рњекао је Владика.„Неки код нас, који мисле да су већи од Бога, да су моћнији од Бога, да су њихова дјела дуговјечнија и моћнија од Божјих дјела, кажу да је јача Црква од државе. Па природно. Држава је од јуче до сјутра, а ова Црква, колико је она само држава испратила“, рекао је Митрополит црногорско-приморски. „Да би Христа избрисали, да би га побиједили у име државе, у име идеологије, у име других идеја, лажних идеја свога времена, прогоникли су га, па га разапели, па га сахранили и рачунали да нема више ништа од Њега. А тек онда кад је био најнемоћнији, кад је био сахрањен у гроб, и кад се рачунало да се више никад неће појавити, тек тада се пројавила Његова сила и Његова непобједива моћ“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињки и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије одслужио је на Велики петак вечерњу службу са изношењем плаштанице у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, уз саслужење свештенства и вјерног народа. Након изношења и полагања плаштанице са изображеним ликом страдалног Господа у средишњи дио храма, Митрополит Амфилохије тумачио је тајну страдања Христовог и поучио окупљени народ.

Извор: Митрополија црногорско-приморска