Велики шумски пожар угрожава Хиландар!

Велики шумски пожар угрожава Хиландар!
Велики шумски пожар угрожава Хиландар!
Велики шумски пожар угрожава Хиландар!
Велики шумски пожар угрожава Хиландар!

На северозападном делу Свете Горе, у подручју Моноксилити, јуче око 15 часова, избио је велики шумски пожар. Последње информације (10 часова) говоре да се фронт ватре ширине око 10 км налази на 7 км од Хиландара. Током целог јучерашњег дана пожар се кретао ка манастиру. У вечерњим часовима напредовање ватрене стихије се нешто успорило. Тренутно, његово кретање у правцу Хиландара је заустављено, делом захваљујући противпожарним путевима.

Ватра је почела да се креће ка граници Свете Горе ка месту Уранополис где је један број кућа евакуисан. Очевици јављају да у Уранополису има доста пепела. Од вастрогасне службе добијена је информација да је пожар делимично под контролом и да је преусмерен на север, у правцу места Неа Рода. На путу ватрене стихије налази се хиландарски метох Кумица. Пожар још увек није локализован, тако да су Хиландар и околно подручје уз границу са Светом Гором и даље у опасности.

У гашењу учествују четири авиона и један хеликоптер. Са земље делују све ватрогасне бригаде смештене на Светој Гори. У сваком манастиру постоји током лета дежурна ватрогасна јединица. Оне се тренутно све налазе на хиландарском поседу. Манастир им пружа сву могућу подршку. Хиландарска техничка служба својом механизацијом проширује путеве како би олакшала кретање ватрогасних возила. Братство Хиландара је организовало смештај и исхрану ватрогасаца.

Хиландарска ватрогасна бригада састављена од монаха који су прошли детаљну ватрогасну обуку, опремљени неопходном опремом, активно учествује и координира активности на заштити манастира од пожара. Игуман Хиландара архимандрит Методије обишао је са припадницима манастирске противпожарне бригаде подручје пожара на хиландарском поседу како би сагледали штету и реалну опасност по сам манастир. Монаси манастира Хиландара заједно са ватрогасцима дежурају широм целог подручја захваћеног ватром.

Противпожарној заштити се на Светој Гори поклања изузетна пажња. Токо лета ватрогасне екипе дежурају на целој њеној територији. Међутим, проблем често представља неприступачан терен.

У Хиландару, посебно након великог пожара 2004., учињено је доста на противпожарној заштити. 2009. године оформљено је противпожарно вештачко језеро у области Прото Неро. Пројекат је извела техничка служба Хиландара уз подршку грчке државе. Управо је из овог језера хеликоптер захватао воду током акције гашења пожара.

Уз комплетан систем спречавања, дојаве и гашења пожара који се у оквиру обнове Хиландара уводи у манастирски комплекс, 2011. је изграђен противпожарни резервоар запремине 440 m³. До краја 2013. године планирани су радови на завршетку инсталација и изради развода хидрантске мреже у манастиру и око њега. Пројекат је помогла грчка држава преко Центра за заштиту светогорског наслеђа (КеДАК).

Нове информације о пожару у близини Хиландара објављиваћемо како буду пристизале са лица места.

Извор: Задужбина Светог манастира Хиландара