Велико освећење храма Светих апостола Петра и Павла у Осенику

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај обавио је у суботу, 12. јула 2008. године, на велики православни празник Петровдан, Велико освећење обновљеног храма Светих апостола Петра и Павла у Осенику код сарајевског насеља Пазарић.

Током чина освећења обављена је трократна литија око храма, а у Часни престо митрополит Николај положио је део моштију Светог Великомученика Кнеза Лазара Косовског.

Након освећења храма, Митрополит Николај је служио Свету Архијерејску Литургију, освештао славско жито и преломио славски колач. Кум освештаног обновљеног храма био је Сретен Самоуковић из Рокфорда у САД. Митрополит Николај је на Светој Литургији уручио сребрне плакете Светог Петра Сарајевског, архијерејске грамате захвалности и захвалнице појединцима заслужним за обнову храма. Сребрне плакете примили су Сретен Самоуковић из Рокфорда у САД и Ђорђо Шувајло из Сиднеја у Аустралији, који су у тим државама покренули акције прикупљања прилога за обнову цркве. Плакета је уручена и Јови Главашу из Осеника, који је дао велики допринос обнови храма.

Црквена општина у Пазарићу, коју воде свештеници из Блажуја јереји Чедомир Ђелмо и Бојан Кулашевић, организовала је свечани ручак за све присутне вернике, а потом је уследило народно весеље. Освећењу храма присуствовало је више од хиљаду верника, од којих је велики број бивших парохјана који данас живе у Америци и Аустралији. На свечаности су били и млади припадници српске компоненте Оружаних снага БиХ, који се у Пазарићу налазе на обуци.

Црква Светих Петра и Павла у Осенику саграђена је 1896. године и заједно је са Парохијским домом опљачкана и запаљена 1992. године, а њена обнова започела је прошле године. Храм је обновљен искључиво прилозима верника пореклом из овог краја који тренутно живе у САД и Аустралији.