Велико освећење и слава болничког храма у Ваљеву

Велико освећење и слава болничког храма у Ваљеву
Велико освећење и слава болничког храма у Ваљеву
Велико освећење и слава болничког храма у Ваљеву
Велико освећење и слава болничког храма у Ваљеву

Празник светих врача Козме и Дамјана традиционално се прославља као слава лекара. Ипак, данашње славље остаће посебно забележено у историји ваљевске болнице, јер је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин освештао је храм изграђен у кругу болнице који носи име наших светаца.

После великог освећења храма, Епископ Милутин је служио архијерејску Литургију, уз саслуживање свештеника и свештеномонаха Епархије ваљевске, након које су верници целивали мошти светих Козме и Дамјана.

- Ваљево је добило један прелеп храм, али и другу болницу, јер се он као и свака друга црква може назвати лечилиштем. Свети оци и учитељи Цркве, најмудрији људи хришћанског света, чак и друге религије, говоре да се човек не сме лечити само телесно, јер је састављен од душе и тела. Човек је велика тајна; никако га не смемо посматрати као ходајуће биће на овом свету, он је душа и тело, тело је храм душе, а душа људска снага и енергија која носи тело. Зато је неопходан болнички храм и свештеник у болници - да саветује болеснике, да им пружа благи лек Христа, његову снагу духовну, тако да човек лечи уједно душу и тело. Лекари и медицинско особље су велики људи и многи такви су због свог пожртвовања постали свеци – истакао је Епископ Милутин.

Епископ Милутин је болничког духовника о. Радомира Алексића одликовао чином протојереја и звањем ставрофора.

Резање славског колача је обављено у болничкој цркви. Домаћин славе ове године је Одељење онкологије са палијативном негом, а део колача преузело је Одељење оперативног блока. Свечаност поводом освећења цркве и лекарске славе започета је празничним бденијем и свечаном академијом, која је одржана у Едукативном центру. Гости ваљевске болнице и Одељења онкологије са палијативном негом били су представници Града, многих институција, предузећа, колеге, сарадници и пријатељи.

Подсетимо, темељи цркве, коју је пројектовао архитекта др Предраг Ристић, освештани су на Ивандан 2008. године, док су годину дана касније, на хришћански празник Свети Илија, подигнути крстови и звона. На пролеће ове године је из манастира Дечана донет и део моштију светих Козме и Дамјана, а из манастира Сопоћани целивајућа икона. Црква у кругу Ваљевске болнице је изграђена захваљујући учешћу грађевинских фирми, донацијама и добровољним прилозима.

Храм светих врача Козме и Дамјана осветили су свештеници чином малог освећења 12. маја ове године, на дан светог Василија Острошког, након чега је Епископ Милутин служио прву архијерејску литургију. Уз благослов владике Милутина, свети Василије Острошки је од ове године слава медицинских сестара и техничара наше установе. Данас, на празник светих Козме и Дамјана и славу лекара, храм је освештан чином великог освећења.

Здравствени центар Ваљево

Извор: Епархиа ваљевска