Велико саборно крштење у Јужној Африци

Историјски значајан догађај за Православље у Африци. До сада најмасовније саборно крштење у Јоханесбургу, Јужнa Африка. 42 новокрштена припадника локалног афричког становништва.

Још једна велика духовна радост и изузетан духовни догађај обрадовали су и укрепили све православне хришћане Јужне Африке. Дан после прославе св. Николаја Архиепископа Мирликијског Чудотворца, обављено је до сада најмасовније саборно крштење припадника локалног становништва у Јужној Африци. Началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим, а саслуживало је десетак свештеника и ђакона митрополије јоханесбуршке.

Крштење је обављено у школи Света Атанасија која се налази у Тембиси у којој српски монаси који служе у Јоханесбургу последњих неколико година предају православну веронауку. Тог дана, на св. Амвросија Миланског, крштене су 42 душе из племена Зулу, Цване (Tswane) и Суту (Sotho).

Они су се припремали годину дана за примање ове велике Свете Тајне Цркве Православне. Прво су учили о Православљу од оца Стивена (ђакона Александријске Патријаршије ) и оца Пантелејмона (старешине српског храма у Јоханесбургу), а последњих неколико месеци, са благословом Митрополита Серафима, у школи је редовно проповедао и служио отац Јоханес - православни свештеник из племена Зулу.

Отац Јоханес је прво био припадник неканонске Епископалне Православне Цркве у Јужној Африци, а затим је похађао Семинарију Патријарха Петра Седмог у Јоханесбургу у којој су касније српски монаси предавали Житија Светих и Историју Српске Православне Цркве. Православни свештеник је постао 2003. године. Рукоположио га је Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим. Пре два месеца, о. Јоханес је добио митрополитов благослов да једну школску учионицу претвори у православну капелу која је освештана и у којој се од тада редовно врше богослужења. У тој импровизованој капели о. Јоханес је коначно припремио заинтересоване учитеље, родитеље и ђаке за примање Православне вере кроз Свету Тајну Крштења.

Труд православних свештеника са благословом надлежног митрополита, уродио је плодом кроз ово најмасовније саборно крштење које је обављено икада до сада у Јужној Африци, а вероватно и шире на афричком континенту. Кумови на крштењу су били присутни Грци, Срби и служашчи свештеници и ђакони. Изузетно важно је да се овом приликом крстила и власница школе Свети Атанасија гђа Берта Моцване што улива велику наду да ће се Православље у овој школи још више учврстити и међу онима који се још нису крстили, а да ће се затим из школе Света Атанасија још више ширити по овом предграђу Јоханесбурга у коме по неким проценама живи више од 700 000 становника.

Архимандрит Пантелејмон,

старешина храма Светог апостола Томе у Јоханесбургу