Великопосна сабрања у Хамилтону и Калгарију

Великопосна сабрања у Хамилтону и Калгарију
Великопосна сабрања у Хамилтону и Калгарију
Великопосна сабрања у Хамилтону и Калгарију
Великопосна сабрања у Хамилтону и Калгарију

У трећу недељу Часног поста, која је посвећена Животворном и Часном Крсту Господњем, Саборна црква Светог оца Николаја са својим свештеницима и верним народом била је домаћин свештенству и верном народу из Ватерлуа, Кичинера, Нијагаре и сестринске цркве са Бартона у Хамилтону.

Вечерње су служили игуман манастира Светог Преображења из Милтона Василије Гавриловић, прототојереј-ставрофор Душан Гњатић - парох при храму Светог Георгија из Ватерлуа, протојереј-ставрофор Драгослав Нинковић - парох при храму Свете Тројице из Кичинера, протојереј Дејан Обрадовић - парох при храму Светог Георгија са Нијагаре, и месни парох протојереј Ђуро Самац. Хор Светог Јована Дамаскина при храму Светог Георгија из Ватерлуа је одговарао на вечерњи. Протојереји-ставрофори Лазар Вукојев и Војислав Павловић са појцем Милорадом  Делић водили су певницу.

Многобројном верном народу беседу је произнео прота Душан Гњатић. Сам Господњи празник посвећен Часном Крсту је одредио тему проповеди. Отац Душан је у својој беседи појаснио учење Светог апостола Павла  Светих Отаца о значењу Часног Крста као највећег симбола сваког хришћанина. У име домаћина присутном свештенству и верном народу је захвалио месни парох протојереј-ставрофор Милојко Димитрић. Вредне чланице Кола српских сестара Светог оца Николаја за све госте су припремиле и послужиле трпезу љубави.

По устаљеној вишедеценијској традицији у Калгарију се у току Часнога поста служе великопосна вечерња богослужења сваке недеље навече. Сви православни свештеници се састају и свако на свом језику и у присуству парохијана свих цркава узносе молитве Господу.

У недељу 3. априла 2016. године, вечерње богослужење одслужено је у српској православној цркви Светог Симеона Мироточивог. Прота Обрад је началствовао, саслуживало је седморица свештеника и ђакон, а прислуживали су ипођакон и два чтеца. Молитвено су присуствовала још тројица свештеника. Три протинице су за певницом певале и читале псалме.

Након молитве, а опет по устаљеној пракси, чланице Кола српских сестара припремиле су посну вечеру која је послужена у препуној сали. Обзиром да је у Калгарију у последњих неколико месеци пристигао већи број хришћанских породица из Сирије овом приликом прикупљена су и одређена новчана средства за помоћ избеглицама.

Извор: Епархија канадска