Великопосна сабрања у Канади

Великопосна сабрања у Канади
Великопосна сабрања у Канади
Великопосна сабрања у Канади
Великопосна сабрања у Канади

У Крстопоклону недјељу, 3. априла 2016. године, великопосно вечерње одржано у цркви Светог архангела Гаврила, Ричмонд Хил. Служили су протојереји Милован Средојевић, Милутин Вељко и Првослав Пурић. Хор Епархије канадске ”Кир Стефан Србин” одговарао је на вечерњи а за пјевницом су били и оци Љубомир Рајић и Милош Пурић. Како је уобичајено, на крају је послужена посна вечера добротом и сестара Кола ”Света Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија”.

У другу недељу Великога поста служено је вечерње богослужење у храму Светог Николаја на Бартон улици у Хамилтону. Преко сто душа православних молило се у величанственој богомољи. Богослужењем је началствовао протосинђел мр Василије (Гавриловић), игуман манастира Светог Преображења Господњег у Милтону, уз кога су служили протојереји-ставрофор Милојко Димитрић, парох западнохамилтонски, Драгомир Нинковић, парох источнокичинерски, Душан Гњатић, парох вотерлушки, протојереји др Горан Гојковић, парох западнокичинерски, Ђуро Самац, парох источнохамилтонски, протојереј Дејан Обрадовић, парох нијагарски, и јереј Јован Б. Марјанац, парох садберски и секретар Епархије канадске.

Присутни су били верници домаћини из парохије Светог Николе, као и гости из суседне парохије Светог Николе на Неш улици, Светог Георгија у Вотерлу, Свете Тројице у Кичинеру, Светог Илије у Нијагари и Светог Георгија у Нијагари. Богослужење је увеличало слаткозвучно певање хора Свети Роман Мелод из Кичинера. Певница, под руководством протојереја-ставрофора Лазара Вукојева, пароха нијагарског, и г. Милорада Делића, свршеног теолога, старала се за типик и наложен редослед богослужења.

Поучен дугогодишњим пастирским опитом, протојереј-ставрофор Драгомир Нинковић се обратио свима сабранима са надахнутом беседом о Светом Григорију Палами и улози молитве у спасењу наше душе. Након молитве вредне сестре Кола српских сестара Мала Госпојина су приредиле трпезу љубави за све присутне.

Извор: Епархија канадска