Великопосне духовне вечери у Сиднеју

Великопосне духовне вечери у Сиднеју

По већ устаљеном обичају, у Сиднеју као и у сваком другом већем граду у Аустралији, сваке недеље Великог поста служе се саборне вечерње службе након којих се одржавају предавања у парохијама, према унапред одређеном распореду.

Прво предавање одржао је високопреподобни архиђакон Силуан (Мракић) у парохији Светог Саве у Флемингтону. Изузетно посећено предавање, које је било посвећено управо посту, протекло је у у свечаној и узвишеној атмосфери.

Прошле недеље још једно сјајно предавање на тему "Хришћанство и слобода" одржао је протојереј-ставрофор Саша Радоичић у Блектауну, који  је детаљно разрадио тему људске слободе, од стварања човека и питања слободне воље па до слободе човека у Новом Завету. Отац Саша је након предавања, са осталим присутним свештеницима, још преко сат и по времена одговарао на питања верника. Читаво вече је протекло у миру и братском разумевању а сви присутни разишли су се обогаћени како новим сазнањима, тако и новим созерцањима старих знања, и изнад свега духом заједништва.

Предавања се настављају већ од следеће недеље када ће се саборно великопосно вечерње богослужење служити у прокатедралном храму Светог Саве у Мона Вејлу, а затим следи предавање оца ђакона Немање Мрђеновића.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска