Великопосни дани благослова на Малти (трећи део)

Великопосни дани благослова на Малти (трећи део)
Великопосни дани благослова на Малти (трећи део)
Великопосни дани благослова на Малти (трећи део)
Великопосни дани благослова на Малти (трећи део)

У понедељак, 28. марта 2016. године, на Малти је прослављен Дан града Ла Валете.

Обележавање Дана града ове године у оквиру 450-годишњице од оснивања главног града Малте, протекао је уз присуству највиших представника малтешке политике, дипломатије, Цркве и друштва, на челу са градоначелником престонице г. Алексејом Динглијем. Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј позван је да буде почасни гост на служби благодарења у древном Светојовановском храму престонице. Служио је умировљени надбискуп г. Пауло Кремона, познат као искрени добротвор Срба на Малти.

Поводом службе благодарења, надбискуп Кремона је посебно истакао радост због присуства српске делегације. Епископ Андреј је са своје стране свим присутнима честитао Васкрс и јубилеј славног града. У склопу свечаности, све високе званице су присуствовале отварању новообновљеног најстаријег храма у центру престонице, после чега је уследио свечани пријем.

Истог дана епископ Андреј је имао прилику да са делегацијом обиђе Публијеву кућу, једну од централних знаменитости острва Малте, где је у време Светог апостола Павла након олује пристао брод на коме је Апостол пловио за Рим (Дела 28,7-10). У гостопримљивој кући начелника острва Публија, апостол Павле је поводом свог тромесечног боравка на Малти исцелио Публија. Ту је обављено и прво крштење на Малти када је Свети апостол Павле крстио самог Публија, каснијег првог Епископа Малте, чијом Црквом је управљао око 30 година. Након обиласка Публијеве куће, делегација се упутила у Медину као један од најстаријих градова, са ког се на једном месту пружа прелепа панорама на читаву Малту.

У уторак, 29. марта, делегација је обишла и друге знаменитости Малте, међу којима и Кућу Малтешког реда, у којој је 1945. године боравио краљ Петар II. Управа ове чувене куће је врло гостопримљива и ставља повремено на располагање ову салу у корист културног живота наших Срба на Малти.

Истога дана, одржана је и редовна седница новооснованог Црквеног одбора којој су присуствовали сви одборници. Разматране су теме релевантне за даљи духовни развој српске црквене заједнице на Малти. Протојереј Ненад Михајловић и ђакон Филип Милуновић обишли су са поменутим др Предрагом Андрејевићем највећу државну болницу на Малти, где су прочитане молитве за здравље унесрећеном младићу Немањи који је недавно имао тешку саобраћајну несрећу.

У среду, 30. марта, српска делегација на челу са епископом Андрејем је испраћена на малтешки аеродром чиме је завршена ова петодневна, друга званична канонска посета.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска