Великопосни дани међу ученицима Војне гимназије

Великопосни дани међу ученицима Војне гимназије
Великопосни дани међу ученицима Војне гимназије
Великопосни дани међу ученицима Војне гимназије
Великопосни дани међу ученицима Војне гимназије

Српска војничка појачка група ''Четирдесет мученика севастијских'' која је благословом Епископа хвостанског Г.Атанасија, викара Патријарха српског Г. Иринеја, недавно основана, а коју тренутно сачињава седам ученика 2. и 3. разреда који, сходно сопственим додатним интересовањима, прате секцију веронауке која се реализује у Војној гимназији,  прославила је своју прву Славу Св. Четирдесет мученика севастијских – Младенце.

Владика Атанасије је свечано пререзао славски колач у пархијском дому храма Св.архангела Гаврила, парохијском храму војних гимназијалаца. На обреду су појали момци чланови поменуте појачке групе. Након што је пререзао колач, Владика се бираним речима обрадио младићима и захвалио им се на труду и љубави коју несебично улажу на путу стицања врлина потребних за часну војничку службу за коју су се определили. Истакао је да су врлине пресудне у војничкој служби и да војник који нема врлине не може бити успешан у свом позвању. Потом је указао на сјајан пример четирдесет храбрих младића у Севастији који су 320.године засијали за све епохе својим врлинама и постали диван пример свим потоњим младим нараштајима како треба живети и са каквим начелима. Младим појцима је пожелео да се предано труде и узрастају у љубави Христовој.

Младићи појачке групе су владици, присутним старешинама, професорима и својим другарима, путем мини концерта показали завидно знање црквеног православног песништва и српског родољубивог певања. Кроз радост и песму су прославили по први пут своје заштитнике. НА МНОГАЈА ЉЕТА!

Са благословом Његове Светости Патријарха Г. Иринеја и Епископа хвостанског Атанасија, ученици 2.разреда Војне гимназија су у недељи Св. Јована Лествичника, посетили Студеницу, Градац, Жичу, Крушевац и Богсловију ''Св. Јован Златоуст'' у Крагујевцу.

Сусрет будућих српских официра и свештеника у Крагујевцу био је врло срдачан и отворен. О. др Зоран Крстић, ректор Богословије, показао је уваженим гостима просторије у којима живе и раде његови сарадници и ђаци. Заједничким појањем у ученичкој капели војни гимназијалци и ђаци богословије су се молитвено сетили свих жртава Нато бомбардовања Србије 1999.год. Потом су показали једни другима своја умећа у песми. И једни и други су видели много сличности у начину живота и рада.

Литургија у Студеници, причешће и близина светих моштију наших предака, оставили су на младе душе нада наше Војске велики утисак. Сусрет са љубазним монаштвом манастира Градац и Жиче обогатио је искуства и учврстио вољу да се још преданије следи светао пример наших предака.

На крају путовања, у Лазаревом граду Крушевцу, војне гимназијалце је лично примио владика Давид, који је био дирнут искреношћу и срчаношћу са којом ови млади људи приступају својој Цркви. Бираним речима им се обратио и подучио какву саборну личност треба да граде у себи и да никада не дозволе да постану сами себи циљ.

Најстарији ђаци су на недељу Св. Марије Египћанке пошли на своје последње поклоничко путовање у Војној гимназији путем славних битака церског краја из Првог светског рата.

Матуранти су са верним народом присуствовали Св. Литургији у цркви спомен-костурници у Крупњу. Пошто су се причестили, обишли су костурницу и поклонили се похрањеним костима српских младића који су изгинули на Мачковом камену 1914. године.

Братство крупањског храма са својим архијерејским намесником је војне гимназијалце почастило богатом трпезом љубави. Од старијих свештеника и председника општине Крупањ, младићи из Војне гимназије су имали прилику да чују многе приче о јунацима које је овај крај наше Отаџбине одгајао. Потом су се матуранти попели на Мачков камен, прекривен априлским снегом, и у спомен-костурници поклонили и помолили за душе палих јунака.

Поподне су посетили манастир Радовашницу, где су од сабрата монашке обитељи чули о тешкој и бурној историји манастира који је од разних освајача и власти много страдао.

На крају их испред Саборног храма у Шапцу свечано дочекао Епископ шабачки Лаврентије са својим свештенством. У срдачном обраћању, владика Лаврентије је изразио велику радост због доласка младе српске војске. Са друге стране, мајор Милоје Илић, начелник генерације матураната, иначе родом из Шапца, уручио је поклон владици уз речи захвалности на гостопримству. У наставку је Владика младе госте примио у Епархијском двору где су једни другима рецитовали и подсећали се наслеђа које су нам наши преци оставили.

Пред долазак највећег хришћанског Празника над празницима, ученици Војне гимназије се достојно духовно припремају кроз јачање корпуса свега светлог и оптимистичног који црпе из ризница Православља.

Свештеник Јован Бабић