Вердијева "Аида" под звезданим небом у Виминацијуму

Оперски спектакл на отвореном, ремек-дело славног Италијана Ђузепа Вердија "Аида" изведена је синоћ у Виминацијуму под звезданим небом у реконструисаном римском амфитеатру пред 2200 посетилаца.

Музичко сценски спектакл, у оквиру државног програма обележавања 17 векова Миланског едикта, свечано је отворио амбасадор Италије у Србији Армандо Верикио као домаћин вечери, јер је Амбасада Италије државном пројекту обележавања Миланског едикта поклонила извођење "Аиде" у Виминацијуму. Г. Варикио је пожелео добродошлицу Председнику Србије Томиславу Николићу, званичницима и дипломатама, захваливши на прилици да његова земља учествује у обележавању Миланског едикта.

Опера његовог великог сународника, чија се 200. годишњица обележава ове године у свету, као створена је да буде изведена у Виминацијуму, месту које додатно спаја културу Италије и Србије у овој важној години, рекао је он.

Италија подржава Србију на њеном европском путу и са задовољством је примила вест о споразуму Београда и Приштине, рекао је Верикио и додао да је доказ да Европа препознаје напоре Србије на њеном путу ка ЕУ недавна награда "најевропљанин" Александру Вучићу.

Унета невероватна уметничка снага

У реконструисаној римској арени Археолошког парка Виминацијум, ансамбл Опере Народног позоришта у Београду први пут је изашао на отворену сцену. Окружени бројном публиком, у раскошним костимима принцеза, ратника, у тишини и лепоти места у коме само историја има ехо, без брујања урбаних насеља, оркестар и певачи храбро су ступили у арену.

Мирис сибирског кедра од кога је направљена реконструисана римска арена, ведра мајска ноћ и важност догађаја унели су невероватну уметничку снагу у извођаче који су са великим жаром тумачили своје улоге.

Причу о девојци племенитог порекла, етиопској принцези Аиди која доспева у египатско ропство и бива расцепљена између љубави према војсковођи Радамесу и Етиопији, у специјалној ВИП ложи у реконструисаној кули на бедему који држи дрвену конструкцију амфитеатра, високој 15 метара, гледали су Председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом и другим високим званичницима.

Врхунски професионално

Јасмина Трумбеташ Петровић у улози Аиде, Јелена Влаховић као египатска принцеза Амнерис, гости из Италије изванредни тенор Франческо Аниле као Радамес, баритон Елиа Фабиан као Амонасро, Иван Томашев као Рамфис, Стефан Павловић у улози Краља, Ненад Чича као Гласник и Иванка Раковић Крстоношић у улози Свештенице понесено су извели једну од најпознатијих светских опера "Аиду", у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.

У представи је учествовао Хор, Балет и Орекстар Народног позоришта под диригентском управом Ивана Козухарова из Бугарске. Више од 250 учесника у уникатним раскошним костимима, које је креирала костимографкиња Миланка Берберовић, природно су се кретали модерно опремљеном сценом.

Врхунска расвета, сценографија стилизоване архитектуре старог Египта, места радње опере "Аида", дочарали су видео бимови, ласери који су стварали џиновске пројекције детаља оригиналних цртежа и фресака из староегипатских пирамида.

Опера препуна емоција, љубави, страсти, љубоморе, снажна драма заљубљене египатске принцезе Амнерис, њене супарнице робиње Аиде, египатског војсковође Радамеса, извођачки и сценски веома захтевна, изведена је врхунски професионално, на сцени која може да се мери са најлепшим светским сценама на отвореном.

Извор: Танјуг, РТВ