Веронаука

Саопштење за јавност традиционалних Цркава и верских заједница у Републици Србији (ВЕРОНАУКА)

Саопштење за јавност традиционалних Цркава и верских заједница у Републици Србији

Као представници традиционалних Цркава и верских заједница у Републици Србији, осећамо потребу и обавезу да јавности и Влади Србије изразимо одлучно негодовање поводом предлогā министра просвете, господина Срђана Вербића, за редуковање, а потом и за укидање предмета Верска настава у школама Србије.

Наше негодовање је још снажније стога што је министар свој предлог упутио у години када обележавамо петнаесту годишњицу враћања Верске наставе у школство Србије, по моделу којим се поносимо јер изражава дух демократичности, равноправности и потпуног међуверског сагласја којим се данас, а и надаље, треба да се одликује наша држава.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода (ВЕРОНАУКА)

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

У години када српско друштво обележава петнаесту годишњицу откако је Влада Србије, у садејству са традиционалним Црквама и верским заједницама, вратила верску наставу у јавне школе, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је са запрепашћењем примио медијску „честитку” коју је грађанима наше државе (православнима, римокатолицима, муслиманима, протестантима и Јеврејима), упутио министар просвете, господин Срђан Вербић, износећи свој предлог да се верска настава укине у осам разреда основне и средње школе.

Молитвено сабрање ђака у Борову Насељу

Молитвено сабрање ђака у Борову Насељу
Молитвено сабрање ђака у Борову Насељу
Молитвено сабрање ђака у Борову Насељу
Молитвено сабрање ђака у Борову Насељу

Ученици 3. и 7. разреда који у ОШ Синиша Главашевић у Борову Насељу похађају наставу на српском језику и ћириличном писму, 7. фебруара 2016. године, предвођени вероучитељем Јованом Секулићем, прославили су своју крсну славу - Светог Григорија Богослова. Славски обред је обављен у боровонасељском храму Светог краља Стефана Дечанског, након свете Литургије, коју је служио надлежни парох, протојереј - ставрофор Слободан Блажић, уз саслужење парохијског ђакона Срђана Лукића. Ово радосно сабрање настављено је у Парохијском дому, у коме су Црквена општина и родитељи ђака приредили малу трпезу љубави.

У сусрет празнику

Текст: Освећење времена, Лидија Поповић, Сретење,„Светосавско звонце“, бр.2, 2015. Говоре: Андреа Икодиновић IV 1 и Јована Зимоњић IV 2, вероучитељ: Марина Луковић, Основна школа „Академик Миленко Шушић“, Гуча, 22. јануар 2016. Одликом Светог Архијерејског Синода СПЦ часопис „Светосавско звонце“ је проглашен помоћним средством у настави веронауке. Министарство просвете и спорта Републике Србије актом 6-00-44/2005-6 и Министарство просвјете и културе Републике Српске мишљењем 07/2.01/031-614-204/13 је препоручило да се „Светосавско звонце“ користи као помоћно наставно средство у настави веронауке.

Час вјеронауке у руском граду Долгопрудни

Комбиновани час „Под окриљем Белог Анђела“ посвећен руско-српском пријатељству и Светом Сави Српском

Снимак часа веронауке (Основе православне културе) вјероучитеља Марије Козлове ученицима 3. разреда основне школе у руском граду Долгопрудни код Москве посвећен руско-српском братству и Светом Сави Српском.

Веронаука је мој омиљени предмет

Ја потичем из праве хришћанске породице, где сви верују у Бога. Зато је веронаука једна занимљивост за мене.