Веронаука

Републичко такмичења из православне веронауке

У организацији Републичког педагошког завода Републике Српске и Катихетског одбора Српске Православне Цркве 14. маја 2022. године у Oсновној школи „Свети Сава“ у Модричи одржано је Републичко такмичење из православне веронауке. На такмичењу су учествовали ученици 6. разреда основне школе, а тема такмичења била је „Диван је Бог у светима својим“.

Патријархов дар ученицима веронауке у Епархији врањској

Дана 7. маја 2022. године, након одслуженог бденија поводом празника Светог еванђелисте Марка, ученицима верске наставе Епархије врањске подељени су пакетићи.

Веронаука и Цане: Успаванка без крова

Подржи рад Црквене народне кухиње: Нахрани гладног!
Пошаљи СМС на 2844.
Преузми спот:
https://wetransfer.com/downloads/7f0f056c1b38f20f7db813b25ed13c7b20220424144031/be019c012bbfe661aac45ff1d2614e0b20220424144044/760aed

"Успаванка без крова" – Цане и земунски гимназијалци у хуманитарној мисији  Уз благослов патријарха Порфирија, бивши и садашњи ђаци Земунске гимназије са Цанетом из Партибрејкерса снимили су песму "Успаванка без крова" с циљем да помогну онима који немају дом или су у веома тешкој материјалној ситуацији. Сви можемо помоћи слањем СМС поруке на 2844, којом дарујемо један оброк.  Аутор пројекта, ђакон Дарко Радовановић, окупио је бивше и садашње ђаке Земунске гимназије у бенд под називом "Веронаукси", а песму "Успаванка без крова" снимили су са специјалним гостом – Зораном Костићем Цанетом из Партибрејкерса. Снимљен је и спот уз помоћ ђака Земунске гимназије и нашег прослављеног глумца Бојана Жировића. Свакога дана црквена кухиња Верског добротворног старатељства нахрани око две хиљаде оних који живе без крова над главом или су у веома тешкој материјалној ситуацији. Сви можемо помоћи рад црквене кухиње и слањем СМС поруке на 2844 даровати један оброк онима којима је то најпотребније.

Васкршњи базар у Српској Црњи

У ОШ Ђура Јакшић у Српској Црњи 14. априла 2022, године организован је Васкршњи базар. Са благословом Епископа банатског г. Никанора базар је један у низу догађаја обележавања 20 година од повратка веронауке у српским школама.

Радионичарска настава у лозничким школама

На Врбицу, радосни празник првенствено деце, Црквена општина новолозничка организовала је радионичарску наставу у свечаној сали парохијског дома у којој су се сабрали ученици основних школа Јован Цвијић, Доситеј Обрадовић и Вук Караџић и њихови учитељи и вероучитељи са благословом свештеника Славише Марковића, старешине цркве Вазнесења Господњег у Лозници.

Ученичке радионице посвећене Погрому 1942. године у Жабљу

Наставници Средње школе „22. октобарˮ у Жабљу, организовали су низ креативних радионица посвећених теми страдања својих суграђана и становника jужне Бачке у злочиначкој акцији која је у јануару 1942. године изведена под називом Рација.