Веронаука у Котору

Веронаука у Котору за школску 2018/19. годину  почеће 30. септембра 2018. године, саопштила је управа Српске православне пархије которске. Тог дана у цркви Светог Николе служиће се света Литургија, а у 11,15 часова призив Светога Духа (молитва на почетку школске године). Након тога у 11,30 часова обавиће се упис нових полазника веронауке.

Од 1947. године када је веронаука престала да постоји као званични предмет у школама широм Црне Горе, у Котору се одржавање верске наставе преселило у просторије Црквене општине, где се континуирано од тада до дана данашњега, Божјом помоћу, редовно одржава.

Првих година по укидању веронауке у школама, предавања из области веронауке су имала мање или више успеха јер су се још увек надали да ће се убрзо та одлука променити и вратити веронауку у школе. Доласком протојереја Богобоја Милошевића 1953. године долази до систематизације и организованог предавања веронауке сваке недеље. Рад на овом пољу се посебно проширује 1969. доласком дипломираног теолога оца Момчила Кривокапића и његове супруге Смиљке, ћерке чувеног професора протојереја -ставрофора Лазара Милина, када се формирају четири групе за предшколски, осмогодишњи, средњошколски и студентски узраст. Поред група Котору, постојале су и у Доброти и Перасту.

Редовно су одржаване Светосавске прославе са рециталима и представама.

Тај, да кажемо, „златни период“ прекинуо је катастрофални земљотрес 1979. године када је Стари град био затворен, а веронаука редукована, али настављена у околним црквама. У том периоду посебно се истицао рад са студентима који су се практично сваке вечери окупљали на духовне разговоре. Као плод тога рада данас имамо неколико свештеника и теолога.

Током деведесетих година у вођењу веронауке и организовању Светосавских и других црквених прослава посебно се истакла студент теологије Милица Кривокапић.

Одлуком Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, за вероучитеља у Котору од 2002. године постављен је тада студент, а сада и парох которски Немања Кривокапић.

Формирају се групе у Котору и на Прчању где се редовно одржава верска настава сваке суботе и недеље. Поред тога, деца активно учествују у богослужењима кроз певање, чтецирање, читање апостола на Литургији и псалама на вечерњу, као и рецитовање на Светосавским свечаностима. Велику пажњу скренуо је на себе дечији хор који је трудом младе попадије Иване Кривокапић имао запажене наступе не само на богослужењима и дечијим свечаностима, него и на Светосавским академијама у Подгорици, Тивту и Котору. Успешне концерте имали су и ван Црне Горе, између осталих и  у Београду и Будимпешти. Заједничким радом деце и њиховог вероучитеља направљена је и изведена представа о Светом Сави „Најмудрији принц“. Сваке године се организују обиласци цркава и манастира широм Митрополије. Редовни су учесници традиционалног Сабора православне деце на Цетињу као и других црквених збивања у Митрополији црногорско-приморској.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, www.spckotor.com