Вероучитељи Aрхиепископије београдско-карловачке у Светој земљи

Вероучитељи Aрхиепископије београдско-карловачке у Светој земљи
Вероучитељи Aрхиепископије београдско-карловачке у Светој земљи
Вероучитељи Aрхиепископије београдско-карловачке у Светој земљи
Вероучитељи Aрхиепископије београдско-карловачке у Светој земљи

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, годинама уназад, вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке заједно одлазе да се поклоне великим светињама хришћанске Цркве. Канцеларија за верску наставу организовала је више поклоничких путовања како у земљи тако и у иностранству. Тако су вероучитељи боравили у Митрополији црногорско-приморској, Епархији милешевској, у Западној Европи, Аустрији, Италији и Чешкој, поклонили се светињама православне Грчке, посетили Цариград, Русију...

Од 30. јануара до 6. фебруара 2020. године бероучитељи су боравили у Светој земљи. Духовни водич овог путовања био је протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу, чије су речи и савети били пресудни да путовање има прави смисао и духовну корист.

По слетању у Тел Авив панорамски су разгледали тај велелепни град, као и древни град Јафу, а затим се упутили у један од најстаријих градова на свету – Јерихон и успутно видели туристичку атракцију, Мртво море. Прва светиња коју су обишли на путу јесте река Јордан у којој је крштен Господ Исус Христос.

Све о чему су годинама учили и данас уче друге, све што су читав живот вероучитељи прижељкивали да виде, видели су током тих осам дана боравка у Светој земљи. Тешко је и набројати којим су се све светињама поклонили. На духовну радост свих, поклонили су се и целивали гробно место Господа Исуса Христа, уједно и место Васкрсења. Стајали су на местима на којима су боравили Господ и Пресвета Богородица. Маслинска гора, место Вазнесења Христовог, руски манастир Марије Магдалене, Гетсимански врт, Бања Витезда, црква Успења Пресвете Богородице (гробно место Богородице ), место (соба) Тајне вечере, тамница Христова, Голгота, плоча помазања, Пећина рођења, Галилејско језеро, Назарет (место Христовог одрастања), храм Благовести, Гора Блаженства, Капернаум, Кана Галилејска, црква Праведног Јосифа, Лазарев гроб у Витанији – само су неке од светиња којима су се поклонили. Велики утисак на вероучитеље оставиле су и друге веома битне светиње за хришћанску веру: православни манастир Светог Саве Освећеног у срцу Јудејске пустиње, манастир Светог Теодосија  Великог, манастир Светог Герасима Јорданског, црква и гробно место Светог Ђорђа. Било је ту и историјски значајних места: некадашњи главни град римске провинције који је основао цар Ирод – такозвана Цезареја, као и древни град Хаифа. Током целог путовања, указано је на историјски, верски и духовни значај сваког места појединачно и, подсећања ради, прочитани делови Јеванђеља.

Оно што је веома важно рећи, то је да ни на овом поклоничком путовању није изостало присуство служби Божјој. Петог дана боравка вероучитељи су узели учешћа на светој Литургији у цркви Успења Пресвете Богородице.   

У ишчекивању следећег поклоничког путовања, пуни мира и радости, надамо се да је ово поклоњење најзначајнијим светињама било угодно и знад свега душекорисно вероучитељима Архиепоскопије. Уједно се захваљујемо Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју на благослову и Канцеларији за верску наставу и мр Сандри Дабић на организацији дивног поклоничког путовања.

 мр Драгана Тодоровић