Верска настава - цивилизацијска и европска тековина

Владика Атанасије Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита), викар Патријархов и председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско- карловачке, уприличио је данас, 5. маја 2008. године, пријем за директоре основних и средњих школа са територије града Београда. Пријему су присуствовали г. Радомир Наумов, министар вера у Влади Републике Србије, г. Зоран Алимпић, в.д. градоначелника Београда, г. др Љубомир Протић, директор Завода за унапређење образовања и васпитања, и сви чланови Одбора за верску наставу Архиепископије београдско- карловачке.

Владика Атанасије На почетку пријема Преосвећени Владика Атанасије је поздравио директоре основних и средњих школа, госте и вероучитеље и пренео им благослов Патријарха српског Павла. Преосвећени Владика је нагласио да је верска настава у систем образовања у Србији после неколико деценија поново уведена захваљујући напорима црквених великодостојника и тадашњег Премијера Србије др Зорана Ђинђића. Владика је подсетио све присутне да се старо не треба заборавити, да се предање не сме занемарити у савременом животу, јер је народ богатији ако поред своје визије будућности увек има на уму и своју традицију. Пошто је пријем организован у Патријаршијском двору, Владика је посебно поменуо да су на овом пријему сви присутни уједно и гости Његове Светости, те их је упознао са здравственим стањем Патријарха српског - за кога је истакао да је човек циља и да је сву своју енергију искористио на добро Цркве Христове и народа српског.

Министар Наумов Затим је Преосвећени дао реч министру г. Радомиру Наумову који се осврнуо на статистичке податке који се односе на верску наставу у српским основним и средњим школама. У Србији ради око 1800 катихета, а само у Београду њих 250. Што се тиче опредељености ученика, она варира око 55%, а министар је истакао да из године у годину број уписаних ученика све већи. Министар је обећао да ће у Министарству просвете радити на унапређењу услова за рад катихета и на развоју верске наставе у Србији.

В.д. градоначелника г. Зоран Алимпић је истакао да је верска настава цивилизацијска и европска тековина; све европске државе у својим образовним системима имају посебан предмет који се бави вером и религијом. Исповедним тоном, г. Алимпић је казао да и сам припада генерацији која није имала веронауку у школи, тако да је морао сам да се упознаје са Хришћанством и да сам трага за питањима вере. Зато је и данас потребно да се верска настава редовно одржава у основним и средњим школама како би наша деца била лепо васпитана и стекла етички кодекс који почива на хришћанским вредностима.

Пријем На ово излагање надовезао се др Љубомир Протић који је истакао труд и рад неколицине људи који су, на челу са њим и протојерејем-ставрофором др Радомиром Поповићем, пре десетак година покренули иницијативу за повратак верске наставе у српске школе. Тада је цео тим компаративно проучавао све образовне системе у целој Европи, па је истакнут пример енглеског школства, где је после 96 година враћена веронаука у основне и средње школе.

На крају својих излагања говорници су поздравили окупљене хришћанским поздравом: ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ЗАИСТА ВАСКРСЕ! У наставку је уприличен коктел за госте на коме је Владика хвостански Атанасије, у име Одбора за верску наставу Архиепископије београдско- карловачке, гостима уручио пригодне дарове.