Традиционалне Цркве и верске заједнице уз Фајгеља

Подршку уређивачкој одлуци директора КЦНС Андреја Фајгеља поводом студентског рада који представља разапетог Исуса дали су представници Српске Православне Цркве, Римокатоличке цркве, као и Исламске заједнице Србије, а њихове изјаве преносимо у интегралном облику.

- Његово Преосвештенство Владика Иринеј бачки рекао је, између осталог, за Новине новосадске како подржава одлуку директора Културног центра Андреја Фајгеља да уклони рад разапетог Исуса са новцима који „несумњиво вређа верска осећања и убеђења огромне већине Новосађана, у првом реду Хришћана – православаца, католика и протестаната”. Његову комплетну изјаву можете прочитати у одвојеном тексту .

- Новосадски декан пречасни господин Роберт: „Као кршћанин, вјерник у једнога и правога Бога – објављена у Сину Исусу Кристу, сматрам неприкладним за изложбу (у јавности) јер превише отвара простора за дискусију изван онога што тај темељни знак и симбол кршћанства представља: начин на који нас је Свемогући Бог спасио. Средство и симбол спасења човјечанства требају нам бити највећа светиња и према томе се односити са највећим поштовањем и достојанством.

А за човјека невјерника, та „скица” треба представљати оно што је за готова двије милијарде људи, кршћана, на Глобусу знак њихове вјере – у складу с тиме, не дати повода за тумачења изван тога садржаја јер се тиме може нарушити вјерски осјећај споменуте и бројне популације. Дакле, умјетност и ширина људскога духа јест лепеза и богатство у лијепом и складном, у изгледу и поруци. Чини се да ова скица не одише тим духом.”

- Муфтија војвођански Мухамед Зилкић: Морам подсетити јавност како је неприкладна и срамна карикатура пророка Мухамеда дубоко увредила и повредила милионе Муслимана широм света. Лично сам за слободу стварања, све док она не вређа и не унижава грађане и њихова осећања, јер то тада престаје да буде стварање, а постаје деструктивност. Верске светиње морају представљати границу доброг укуса и поштовања као фундамента цивилизације, која се не прелази, без обзира која је религија у питању, па с тога одлука господина Фајгеља има моју и нашу неподељену и јасну подршку.

Извор: Епархија бачка