Верски мозаик Србије: Нови живот Призренске богословије

РТС 2 – субота, 25. фебруар 09:45; понедељак, 27. фебруар 19:10

Далеко од родитеља, међу малобројним сународницима, једанаест дечака после дванаест година изгнанства обнавља рад Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену. Документарни прилог Нови живот Призренске богословије, упознаће гледаоце са овим својеврсним јунацима и њиховим професорима, који их, свесни да им је спољашња слобода ограничена, уче унутрашњој слободи, слободи духа.

Зашто је спектакуларно остварење Бен Хур које је редитељ Вилијам Вајлер снимио 1959. године, један од најуспелијих филмова који описују јеванђелске догађаје, мада се личност Господа Христа не налази у средишту филмске радње, него је у тек понекој сцени приказан с леђа или из даљине, открива мр Владан Таталовић, асистент Православног богословског факултета у Београду, који уређује серију прилога под називом Гледање и веровање.

Сценарио за овај филм, који је награђен са једанаест Оскара и четири Златна глобуса, а носиоцу насловне улоге Чарлтону Хестону донео планетарну славу, писан је по истоименом роману Луиса Валаса, у своје време проглашеном најутицајнијом хришћанском књигом 19. века.

О молитви у исламу и њеном значају за муслимане, у делу емисије који припрема  Исламска заједница Србије, говори муфтија србијански Мухамед Еф. Јусуфспахић.

Са организационом структуром Реформатске Хришћанске Цркве у Србији и њеном свакодневном животу, гледаоце ће упознати бискуп Иштван Чете – Семеши.

Емисију „Верски мозаик Србије“ за Радио-телевизију Србије производи Православна епархија бачка, у сарадњи са традиционалним Црквама и верским заједницама.