Верски објекти у Београду

Верски објекти у Београду
Верски објекти у Београду
Верски објекти у Београду
Верски објекти у Београду

Протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, декан Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду, отворио је на Савском шеталишту у парку Калемегдана изложбу под називом „Верски објекти у Београду – пројекти и остварења у документима Историјског архива Београда“.

„Хромови и богомоље су најаутентичније сведочанство постојања човека на једном простору и у одређеном времену. То само потрђује да су најдубљи и најтрајнији духовни трагови; они преживљавају појединце и епохе, и по томе сведоче о драгоценим духовним вредностима и богатству којим човек живи“ рекао је проф. Поповић у говору поводом отварања ове значајне изложбе.

Изложба је посвећена архитектонском развоју сакралног Београда и има за циљ да се јавности, кроз градитељска остварења, дочара његово културно-историјско укрштање кроз време и простор, да се представи његов мултиконфесионални и мултикултурални карактер, који га и данас чини знаменитим.

На осам изложбених постамената, на 24 принта биће приказана пројектна и фото-документа о верским објектима у Београду, које Историјски архив Београда чува у својим фондовима и збиркама, а која обухватају временски период од друге половине 16. века па до пред сам почетак Другог светског рата. Представљени верски објекти у Београду намењени су конфесијама заступљеним у граду – православној, католичкој, исламској, јеврејској, евангелистима, унијатима и будистима – и "покривају" територију Београда на десној обали реке Саве, као и Земун - старо утврђено насеље на десној обали Дунава према Београду, и сведочанства су да је Београд историјски увек представљао важно верско седиште.

Изложба ће бити отворена до 20. априла 2014. године.