Верски великодостојници Централне Африке полажу наду у Папину посету

Папа Фрања ће посетити растрзану Централноафричку републику крајем новембра

Банкви, 25. 10. 2015. – Религијски великодостојници Централноафричке републике надају се да предстојећа Папина посета може помирити завађене групације ове земље. „То ће бити кључни догађај за све становнике ове земље – ма којој религији припадају“, рекао је крајем недеље имам Омар Кобине Лајамам, председник Исламског савета, у интервјуу америчкој новинској агенцији Католик Њуз Сервис.

Он и други верски предводници желе да им Папа упути „јасну поруку“ како би се наоружане групације подстакле да изграђују разорене друштвене мостове, рекао је имам. Он при том истиче да су Папу замолили да он наложи побуњеницима одлагање оружја. „Свети отац ће апеловати на срца хришћана и муслимана. Надамо се да ће наћи праве речи и гестове како би земљу упутио у правом смеру“, речено је у Бискупској конференцији ове државе.

Папа ће се налазити у посети Централноафричкој републици од 29. до 30. новембра, скоро три године након што су муслимани започели грађански рат. Отприлике 1/3 од 4.4 милиона становника чине католици.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе)