Весели опанци у Вологонгу

Весели опанци у Вологонгу
Весели опанци у Вологонгу
Весели опанци у Вологонгу
Весели опанци у Вологонгу

У суботу 9. новембра 2013. године по 14. пут за редом одржан је сабор српске традиције и културе „Весели опанци" у организацији Фолклорно играчког ансамбла „Србија" Црквене општине Светог Јована Крститеља у Волонгонгу.

Сабор је сваке године јако добро посјећен, а ове године је поред домаћина учествовало још седам фоклорних група и преко 150 играча из Сиднеја и околине као и фолклорна група Црквене општине Свети Сава из Мелбурна.

Била је ово још једна величанствена прилика да се српска дјеца дијаспоре сретну и међусобно друже те да покажу своје умијеће и вјештину играња српског кола.

Вече је отпочело званичним програмом који је водила Душка Баришић, а са позорнице је прочитана, прије 14 година утемељена повеља „Весели Опанци" коју је саставио до данас актуелни кореограф г. Ђорђе Николић. Након тога о. Бранко Босанчић, парох цркве Светог Јована из Волонгонга, је пригодним ријечима и призивом благослова Божјег на све присутне свечано отворио Сабор. Свим кореографима појединачних фолклорних група господин Драган Петковић дугогодишњи вођа фолкора цркве Светог Јована Крститеља у Вологонгу је уручио пригодне плакете за успомену на још једно предивно вече српске културе и традиције.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландкса