Два нова војника Христова

На Видовдан, молитвени спомен свих „војника, војсковођа и витезова који живот свој положише за одбрану Отаџбине, до Косова, на Косову и по Косову, до данашњега дана“ дружина војника Христових у Православној цркви српској добила је још двојицу чланова.

Кроз молитвени чин полагања монашких завета пред Његовим Преосвештенством Јованом, архијерејем шумадијским и изабраним сабором свешенства, монаштава и народа Божјег, свој животе и све Богом дароване таланте, у чину Мале схиме, посветили су на службу Богу и његовој светој Цркви два млађа човека и тиме се придружили редовима војника Христових.

У манастиру Успења Пресвете Богородице – Денковцу, владика Јован је извршио чин монашења двојице манастирске сабраће, брата Милоша Бијелића (1959), родом из Двора на Уни који је завршио Вишу машинску школу и брата Николу Милутиновића (1983), родом из Крагујевца, дипломираног теолога. Поверио их је небеском покровитељству Светог свештеномученика и исповедника Православља, Варнаве хвостанског и беочинског и Светог старца Силуана, подвижника и испосника Атонског. Поучно слово које је владика Јован изговорио новим монасима Варнави и Силуану, до дна бића затреперила је и срца свих осталих монаха и монахиња, сабраних под свод дома Мајке Божје у Денковцу. Владичине трезвене речи подсетиле су на тежину али и благодат монашког живота само ако је утемељен на врлинама од којих су смирење и послушност главни камени међаши. Са тим речима владика је двојицу нових монаха предао у даље духовно старање архимандриту Серафиму, настојатељу те свете обитељи. Невелика дружина монаха Шумадијске епархије добила је овим монашењем двојицу сабраће са надом и молитвом Господу да умножи и укрепи монашке редове у питомој Шумадији.  

Текст и фото: П. Кондић

Два нова војника Христова
Два нова војника Христова
Два нова војника Христова
Два нова војника Христова