Вести

У Бриселу основана Асирска конфедерација Европе

Асирска конфедерација Европе званично је основана 22. априла 2016. у Европском парламенту у Бриселу. Нова организација треба да уједини глас 500.000 Асираца који живе у Европи окупљајући заједно асирске националне федерације из неколико земаља ЕУ.

Коптском Епископу Ангелосу уручен Ламбетски крст

На свечаности одржаној у палати Ламбет у Лондону, Ламбетски крст за екуменизам уручио је Надбискуп кентерберијски Јустин Велби тројици водећих екумениста. Међу њима био је и копредседавајући Лозанске православне иницијативе, Његово Преосвештенство Епископ Ангелос, генерални Епископ Коптске Православне Цркве у Великој Британији.

Црква Шведске убрзано губи своју паству

Васкрс је најважнији празник Цркве Шведске, али смањује се број припадника, терајући црквене власти да затварају цркве, смањују свештенство и продају некретнине, како јавља Шведски радио.

Само прошле године, 67.000 људи је напустило Цркву, што је једнако губитку од око 125 милиона шведских круна (око 15 милиона долара) у пореским приходима. Тренутно, Црква Шведске има 20.000 запослених. Поред парохијских сала, викаријата и других некретнина, има око 3.400 цркви којима је потребно одржавање.

Упокојио се aрхиепископ Абуна Натанаил Етиопске Православне Тавахедо Цркве

Архиепископ Абуна Натанаил Етиопски преставио се у Господу. Он је био један од најстаријих архијереја Етиопске Православне Тавахедо Цркве. Новопрестављени aрхиепископ Абуна Натанаил је био mестољубитељ Патријаршијског престола Етиопије после смрти блаженопочившег Патријарха етиопског Абуне Павла.

Садад: мали сиријски хришћански град који је одбио да се потчини терору

Стотине хришћанских бораца из целе Сирије придружили су се локалној браћи у већински хришћанском граду Сададу да би спречили да падне у руке терористима „Исламске државе“.

Симбол хришћанског отпора, Садад, који лежи на само 17 километара од стратешког аутопута који повезује престоницу Дамаск и Хомс на западу земље, суочио се са нападом ИД и других џихадистичких бораца од краја октобра 2015. године када су терористи напредовали широм централне Сирије.

Ајатолах Хаменеи посетио Јермене и Асирце на Божић

Вођа Исламске револуције ајатолах Сајед Али Хаменеи посетио је породице иранских хришћанских мученика поводом годишњице рођења Исуса Христа.

На фотографији објављеној на Твитер налогу ајатолаха у суботу, ајатолах Хамнеи се види како седи на састанку са мајком хришћанског мученика који је изгубио живот за време Ирачко-иранског рата. „Подухвати војника имају корене у подухватима њихових мајки“, рекао ирански вођа.