Вести

Садад: мали сиријски хришћански град који је одбио да се потчини терору

Стотине хришћанских бораца из целе Сирије придружили су се локалној браћи у већински хришћанском граду Сададу да би спречили да падне у руке терористима „Исламске државе“.

Симбол хришћанског отпора, Садад, који лежи на само 17 километара од стратешког аутопута који повезује престоницу Дамаск и Хомс на западу земље, суочио се са нападом ИД и других џихадистичких бораца од краја октобра 2015. године када су терористи напредовали широм централне Сирије.

Ајатолах Хаменеи посетио Јермене и Асирце на Божић

Вођа Исламске револуције ајатолах Сајед Али Хаменеи посетио је породице иранских хришћанских мученика поводом годишњице рођења Исуса Христа.

На фотографији објављеној на Твитер налогу ајатолаха у суботу, ајатолах Хамнеи се види како седи на састанку са мајком хришћанског мученика који је изгубио живот за време Ирачко-иранског рата. „Подухвати војника имају корене у подухватима њихових мајки“, рекао ирански вођа.

У Бостону откривен споменик посвећен геноциду над Асирцима

  Графтон, Масачусетс, 25.10.2015. – У Графтону, предграђу Бостона, откривен је споменик геноциду над Асирцима. Споменик је посвећен у славу оних Асираца које су побили Турци заједно са понтијским Грцима, Јерменима између 1915. и 1918. године. Сматра се да је у Отоманском царству побијено 750.000 Асираца (75%), 500.000 Грка и 1,5 милион Јермена.

Нови епархијски центар Асирске Цркве од Истока отворен у Ирану

Нови епархијски центар Асирске Цркве од Истока отворен у Ирану
Нови епархијски центар Асирске Цркве од Истока отворен у Ирану
Нови епархијски центар Асирске Цркве од Истока отворен у Ирану
Нови епархијски центар Асирске Цркве од Истока отворен у Ирану

Иран - Његово Преосвештенство Мар Ава Ројел (Епископ калифорнијски) и Његово Преосвештенство Мар Нарсаи Венијамин (Епископ ирачки), отворили су и осветили су новоизграђени Епархијски центар Асирске Цркве од Истока у Урмији, у Ирану.

„Исламска држава“ ослободила 15 Асираца у Карјатаину, у Сирији

„Исламска држава Ирака и Сирије“  ослободила је 15 Асираца који су били заробљени у граду Карјатаину, у Сирији, након што су платили џизју (главарину). Њих петнаест од 250 Асираца колико је ИК заробила 6. августа у Карјатаину. Иначе, ова „држава“ је објавила ултиматум хришћанском становништву: платите џизју, пређите у ислам или напустите град.

Нови Библијски музеј у Вашингтону

Нови Музеј Библије у Вашингтону садржаваће збирку библијских старина пронађених у Израелу, истакнуто је после постигнутог договора са израелским властима за старине.

Артефакта – сасуди од камена и алабастра, стаклене посуде, накит и друго – потичу из разних епоха, како из времена Првог и Другог храма, тако и из Хананског периода, саопштава Мики Сабан, директор Националног одељења за старине.