Прослава Ивањдана у Београду

У цркви Рођења Светог Јована на Петловом Брду, у понедељак, 6. јула, Епископ топлички Арсеније служиће свечано празнично бденије с почетком у 17 часова. У уторак, на празник Рођења Светог Јована, светом Литургијом у тој цркви началствоваће Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са  почетком у 9 часова. Храм се налази у улици Сретена Младеновића 23б. Братство храма, на челу са старешином Предрагом Тодоровићем позива верни народ на молитвену прославу празника, напомињући да се до храма на Петловом Брду може стићи аутобусима 56 и 59. Прослава Ивањдана у цркви на Централном гробљу (ул. Заплањска 47а) почеће у понедељак, 6. јула свечаним празничним бденијем од 17 часова. У уторак, на дан празника, Епископ топлички г. Арсеније служиће у тој цркви свету архијерејску Литургију од 9 часова.

Парастос за хиландарског духовника Митрофана

Поводом годишњице упокојења (5. јул 1999.) оца Митрофана Хиландарца, у суботу 4. јула 2015. године у Саборној цркви у Београду традиционално је служен парастос.

Отац Митрофан је посебна и свестрана личност која је уградила себе дубоко у сећања српског народа, пре свега због своје дубоке, али здраве духовности. Неговао је духовност која је пленила. Све своје таланте је искористио трудећи се да препороди како сам манастир Хиландар, тако и духовни живот у својој отаџбини Србији. Знао је о. Митрофан колики значај има Хиландар за духовни живот Срба и Србије, и зато је целог себе дао за обнову и очување ове велике светиње у Срба. Али је исто тако знао да, докле год  буде имао ко да узноси молитву Господу из Хиландара, Србија ће имати благослов хиландарских ктитора и светих родоначалника српских. Сву своју мисију је посветио духовној обнови и препороду ове светогорске светиње. Током последњих ратних збивања на просторима бивше Југославије велики део своје мисије је посветио и усмеравању српске омладине, којој је, нарочито током санкција, било онемогућено школовање и академско усавршавање у нормалним условима. Многим младим и перспективним студентима је помогао да у земљи и иностранству стекну боље образовање, знајући да терет који би  они требало сутра да понесу, свакако неће бити ништа лакши. Имао је визију: све је радио гледајући у будућност. За будући подвиг требало је спремити нове генерације. Управо то је била животна мисија оца Митрофана Хиландарца. Своју мисију је  испунио достојно преданог монаха, истински духовног човека. На нама млађима је да оправдамо указано нам поверење.

Патријарх Иринеј служиће Литургију у руској цркви

Прослављање празника преподобних подвижника Петра и Февроније Муронских, празника породице, љубави и брачне верности.

Овим поводом Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служиће у недељу, 5. јула 2015. године, свету Литургију у Светотројичној цркви на Ташмајдану са почетком у 8,30 часова. Први пут, у сарадњи Руског дома са Подворјем Руске Патријаршије у Београду и Српском Православном Црквом, овај празник се слави ван граница Русије. После свете архијерејске Литургије, патријарх Иринеј ће заједно са директорком Руског дома Надеждом Кошченковом доделити медаље за брачну љубав и верности оним паровима који су у брачној слози провели најмање 25 година. Добитници ове медаља су тридесет брачних парова из читаве Србије.

Прослава Видовдана у Лазарици на Звездари

Када је блаженопочивши Патријарх српски Варнава подржао идеју парохијана цркве Светог Николе на Новом београдском гробљу да се за њих сагради још један храм, посветио га је светом великомученику косовском кнезу Лазару. За годину дана је (од 1935. до 1936. године) на Звездари саграђена црква Лазарица и до данас светињама које су у њој призива верни српски православни род, а то је потврђено и на Видовдан 2015. године када је служено свеноћно бденије и Света Литургија.