Вести са Косова и Метохије

Помозимо малој Марији из Ораховца

Мала Марија Ђорић из Ораховца, рођена 19. новембра 2005, од рођења је имала проблема са координацијом покрета. Никада није успела да стане на сопствене ноге. Родитељи, Добривој и Мирела, су је водили код многих лекара у држави Србији, али нико од њих није могао да успостави тачну дијагнозу. Сада се појавила нова нада за породицу Ђорић, могућност да се у Итаилији најновијим методама успоствати тачна дијагноза. Ово је кључно у намери да се Марији помогне лечењем. Преглед и боравак за Марију и једног родитеља, са трошковима пута би коштао око 4000 евра. За Маријине родитеље, који су своју скромну уштеђевину већ потрошили на неуспешне покушаје дијагнозе, ово је огроман новац. Специјалистичка клиника у Италији гарантује дијагнозу до које се долази израдом генетске мапе. Помозимо малој Марији!

Жиро рачун: 205-9011005649646-10, са назнаком: за Марију Ђорић

Епископ Теодосија против напада на имовину Албанаца и Горанаца у Србији

Као Епископ рашко-призренски изражавам најдубљу забринутост због свих немилих дешавања ових дана у Београду и другим градовима Србије, где су угрожена лица и имовина грађана друге националности. Уништавање имовине Албанаца и Горанаца заслужује сваку осуду и може да угрози безбедност Срба на Косову и Метохији, који су и сами изложени провокацијама и нападима. Овом приликом упућујем апел да разум превлада над мржњом, како се насиље не би наставило.

Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија

Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија
Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија
Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија
Скандалозне изјаве Бајрама Реџепија

Саопштење манастира Високи Дечани поводом најновијих нетачних и тенденциозних тврднји министра Реџепија

Министар унутрашњих послова Косова у оставци г. Бајрам Реџепи данас је КИМ- радију дао интервју у коме је изјавио да постоје сумње да је неко из манастира Високи Дечани писао претеће поруке који су се у недељу и понедељак појавили на зидовима манастира. Министар је такође рекао да је истрага требало да се обави унутар манастира, али да то наводно није дозволио КФОР, што и није у њиховој надлежности, како је казао. Министров закључак јесте да је у том смислу КФОР ометао истрагу.

Михољдан у Великој Хочи

Михољдан у Великој Хочи
Михољдан у Великој Хочи
Михољдан у Великој Хочи
Михољдан у Великој Хочи

У Великој Хочи код Ораховца и ове године свечано је прослављен Михољдан, празник Светог Киријака Отшелника, када се традиционално обележава крај бербе грожђа и узноси благодарење Господу. У манастиру Светог Јована Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење архимандрита Стефана, игумана манастира Зочиште, протјереја-ставрофора Миленка Драгићевића, протојереја-ставрофора Синише Миленковића, јереја Ненада Нашпалића, јереја Срђана Јеринића, јереја Николе Драгићевића, јереја Бранислава Секулића, протођакона Зорана Гођевца и вернога народа.

Терористички графити на имању манастира Дечанa

Терористички графити на имању манастира Дечанa
Терористички графити на имању манастира Дечанa
Терористички графити на имању манастира Дечанa
Терористички графити на имању манастира Дечанa

На имању манастира Високи Дечани јуче је освануло неколико графита УЧК, АКШ (Албанска национална армија) ИСИС, “The Caliphate is Coming” (Калифат долази) као и два натписа која подсећају на арапско писмо. Манастирско имање монаси свакодневно обрађују и напасају стоку на њему. 

Најближи графити се налазе на баштенској кућици, око 300 метара источно од дечанског храма. Пошто су приметили графите монаси су обавестили Косовску полицију и КФОР који су одмах покренули истрагу. Манастирско имање је само деллимично ограђено заштитним зидом зато што су ветерани УЧК (ОВК) пре четири године претили манастиру насиљем уколико настави градњу зида. Док је игуман манастира Високи Дечани у току увиђаја разговарао са локалним командантом КФОР-а пуковником Минелијем и шефом дечанске косовске полиције испред екстремистичих графита група младих Албанаца је са оближњег пута (на око 100 м удаљености) почела да скандира УЧК. Полиција је привела тројицу младића због провокативног понашања. Претпоставља се да су непозната лица графите исписали у току претходне ноћи ушавши на манастирско имање на месту где оно није ограђено.