Вести са Косова и Метохије

Чаглавица: Освештан камен темељац за храм Светог деспота Стефана

Чаглавица: Освештан камен темељац за храм Светог деспота Стефана
Чаглавица: Освештан камен темељац за храм Светог деспота Стефана
Чаглавица: Освештан камен темељац за храм Светог деспота Стефана
Чаглавица: Освештан камен темељац за храм Светог деспота Стефана

На парцели коју је Општина Грачаница доделила Епархији рашко-призренској, у Чаглавици су почели радови на изградњи цркве. Камен темељац је положио и освештао владика Теодосије уз саслужење свештенства архијерејског намесништва приштинског.

Напад на Србина у Витини

Група средњошколаца aлбанске националности напала је у уторак увече домара основне школе, Синишу Денкића, у Витини, и нанела му озбиљне повреде по глави, рекао је за Радио Слово Љубве свештеник у Витини јереј Звонко Костић, који је указао помоћ Денкићу и одвезао га у оближњу здравствену установу. "Ово није први напад на преостале малобројне Србе у Витини, а полиција никада није пронашла починиоце", указује отац Звонко и најављује да ће се и поводом овог најновијег напада обратити свим надлежнима, Еулексу, Кфору, општинским властима. "У Витини од неколико хиљада Срба преостало је њих 86. Тешко живе и труде се да опстану", истиче отац Звонко за Радио Слово љубве.

Отворен и девизни рачун за помоћ малој Марији из Ораховца

Мала Марија Ђорић из Ораховца, рођена 19. новембра 2005, од рођења је имала проблема са координацијом покрета. Никада није успела да стане на сопствене ноге. Родитељи, Добривој и Мирела, су је водили код многих лекара у држави Србији, али нико од њих није могао да успостави тачну дијагнозу. Сада се појавила нова нада за породицу Ђорић, могућност да се у Итаилији најновијим методама успоствати тачна дијагноза. Ово је кључно у намери да се Марији помогне лечењем.

Срушено пет српских кућа у Ђаковици

У српској улици у Ђаковици срушено пет кућа у власништву породице Стефић, сазнаје РТВ КиM. Председник Удружења Ђаковичана Ђокица Станојевић тврди да су куће које припадају породици Стефић срушене по наредби градоначелнице Ђаковице Мимозе Кусари Љиље. "Породица Стефић је породица која је живела у стварала Ђаковицу и српску улицу. Куће су јуче на велики празник багерима порушене. Порушили су приватну имовину, а породичне куће хтели су да прикажу као наводне затворске просторије", истакао је Станојевић.

Један оброк много наде

Вишегодишња борба уз улагање непрекидног труда, напора и рада који Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска уједно са својом Добротворном организацијом „Мајка девет Југовића“ већ четрнаест година пружа, даје наду да ће преко 2100 најугроженијих лица са простора Косова и Метохије наставити да свакодневно добијају топли оброк и комад свежег хлеба.

Активном хуманитарном акцијом „Један смс за један оброк гладнима на Косову и Метохији“ која се већ пуних седам година преко хуманитаног смс броја 1033 реализује уз помоћ мобилних оператера Мтс-а, Теленора и Вип-а и преко медијских кућа првенствено Радио телевизије Србије, сталним смс донацијама великог броја грађана, успевамо да на директан начин помогнемо најугроженијима на Косову и Метохији.